Норвегія скасувала автоматичне надання захисту для українських біженців із «безпечних» областей
Норвегія скасувала автоматичне надання захисту для українських біженців із «безпечних» областей

Норвегія скасувала автоматичне надання захисту для українських біженців із «безпечних» областей

Норвегія у п’ятницю скасувала автоматичне отримання захисту для українських біженців із шести «безпечних» областей України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі міністерства юстиції Норвегії.

«Відсьогодні особи, які приїжджатимуть до Норвегіїз районів України, які Директорат у справах іноземців (UDI) вважає безпечними, будуть підпадати під стандартні правила надання притулку», – йдеться у заяві.

У відомстві зазначили, що відтепер українські біженці з Львівської, Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Тернопільської та Рівненської областей не отримуватимуть захист у Норвегії автоматично, натомість їм буде надана реальна індивідуальна оцінка своєї потреби у захисті. Громадяни України із перелічених шести областей, які UDI вважає «безпечними», можуть отримати відмову у наданні притулку.

У заяві міністерства йдеться, що після кількох попередніх обмежувальних заходів кількість українців, які приїжджають до Норвегії, протягом зими знизилася, однак тепер знову почала зростати. У мін’юсті додали, що у 2024 році серед загальної кількості українських біженців, які прибули до Норвегії, близько 10% становили мешканці шести «безпечних» областей.

Зміни у наданні захисту із 27 вересня стосуватимуться лише новоприбулих українців у Норвегії. Для тих біженців з України, які отримали захист у Норвегії раніше, змін не передбачено. Також нововведення не стосуватимуться людей, яким пропонується медична евакуація до Норвегії (пацієнтів служби Medevac) та родичів, які їх супроводжуватимуть.

Як повідомлялося, наприкінці січня уряд Норвегії оголосив про плани посилити правила для українських біженців, щоб знизити потік людей до країни. Зокрема, йшлося про обмеження виплат та пільг.

Теги по теме
Украина
Источник материала
loader
loader