Пальмова олія поступилася статусом найдешевшої соєвій
Пальмова олія поступилася статусом найдешевшої соєвій

Пальмова олія поступилася статусом найдешевшої соєвій

Пальмова олія втратила свої позиції найдешевшої харчової олії у світі, поступившись цим званням соєвій олії.

Як пише Bloomberg, ще в листопаді 2022 року пальмову олію продавали на $782 дешевше за тонну порівняно з соєвою.

Зазначається, що на відміну від сої, соняшнику та ріпаку, урожай з пальми збирають цілий рік, і для виробництва олії потрібно менше землі, що зазвичай обходиться дешевше. На сьогодні ж пальмові плантації в Індонезії та Малайзії, на частку яких припадає 85% світових постачань пальмової олії, стикаються із проблемами. Дрібні фермери неохоче вирубують старі дерева та висаджують нові, оскільки для того, щоб нові дерева принесли плоди, може знадобитися від чотирьох до п'яти років, у той час як соєвим бобам для цього потрібно приблизно пів року.

Як пише видання, ціни на пальмову олію зросли на 10% цього року, тоді як соєва олія здешевшала приблизно на 9%.

Ключові споживачі, такі як кондитерські компанії, ресторани та готелі в Індії, навряд чи терміново шукатимуть, чим замінити пальмову олію. Крім того, попит буде підтримуватися завдяки виробникам біодизеля в Індонезії. Також пальмова олія використовується у косметичній промисловості та кормах для тварин. 

Ринок пальмової олії може скоригуватися, щойно набудуть чинності сезонні фактори попиту та пропозиції. Споживання пальмової олії зазвичай падає у грудні та січні в Індії, найбільшому імпортері, оскільки вона твердне за нижчих температур, що спонукає споживачів шукати альтернативи.

«Коли фестивальний попит в Індії зникне, а сезон високого виробництва пальми в Південно-Східній Азії набере обертів, премія може випаруватися, — сказав керівник відділу торгівлі та стратегій хеджування Kaleesuwari Intercontinental Гнанасекар Тіагараджан. — Якщо цього не станеться, пальма втратить свою величезну частку ринку на користь сої та соняшникової олії в Індії».

Источник материала
loader
loader