Озимий ячмінь вирізняється своєю адаптацією до різних ґрунтово-кліматичних умов. Він стійкий до низьких температур, що робить його популярним у зонах Степу, Лісостепу та Полісся.
Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, член-кореспондент НААН Олександр Нечипоренко.
«Культура забезпечує стабільні врожаї навіть за складних кліматичних умов — таких, наприклад, як рання весняна посуха. Тож аграрії надають їй перевагу, особливо в регіонах із нестабільним режимом зволоження ґрунтів», — уточнює науковець.
За його словами, у 2021 році лідерами за обсягами виробництва озимого ячменю були південні регіони держави. Одещина забезпечувала близько 27% загального збору, Миколаївська область — 18,9%, Херсонська — 10,5%. Тобто ці три регіони давали більше половини валового збору ячменю озимого.
Повномасштабне вторгнення рф на територію України, безперечно, вплинуло на структуру посівів.