З 1 січня 2025 року жителі ТОТ без паспорту РФ отримають статус іноземних громадян або осіб без громадянства
З 1 січня 2025 року жителі ТОТ без паспорту РФ отримають статус іноземних громадян або осіб без громадянства

З 1 січня 2025 року жителі ТОТ без паспорту РФ отримають статус іноземних громадян або осіб без громадянства

Українцям, яких окупанти внесуть до «реєстру іноземців», буде заборонено керувати автомобілем, користуватися банківськими послугами, реєструвати власність, укладати та розривати шлюби і оформляти дітей у дошкільні та навчальні заклади.

З 1 січня 2025 року жителі тимчасово окупованих територій, які не мають російського паспорту, отримають статус іноземних громадян або осіб без громадянства. Як повідомляє Центр національного спротиву, на сайті «міграційної служби» псевдоутворення «ЛНР» вже розміщено інформацію про те, що повнолітні, які ще не оформили російський документ, вважаються іноземцями, але наразі мають право проживати на тимчасово окупованій Луганщині. Щоправда, тільки до 31 грудня 2024 року.

З 1 січня 2025-го тих жителів ТОТ, які не обміняли український паспорт, окупанти зобов’яжуть стати на міграційний облік, або ж отримати дозвіл від окупаційної влади на тимчасове проживання. 

Наразі росіяни створюють «реєстр іноземців», які перебувають у країні незаконно – до нього гауляйтери погрожують внести українців, що відмовляються від отримання паспорта РФ.

Після внесення до цього «реєстру» «українцю на його рідній землі буде заборонено керувати автомобілем, користуватися банківськими послугами, реєструвати власність, укладати та розривати шлюби, а також оформляти дітей у дошкільні та навчальні заклади. 

За задумом кремля, це має наростити темпи паспортизації населення тимчасово окупованих територій, адже наразі українці продовжують саботувати отримання червоної макулатури ворога», - повідомляють у ЦНС.

У свою чергу генпрокурор Андрій Костін заявив, що Україна з розумінням ставиться до отримання співгромадянами в тимчасовій окупації паспортів РФ. На його переконання, громадяни України, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, перебувають у стані постійного ризику для життя і зазнають шаленого тиску з боку окупантів, тож до людей, яких примусили взяти російські паспорти, варто ставитися дуже обережно. Він повідомив, що Генеральна прокуратура відкриває кримінальні провадження лише проти тих, хто активно залучений до насильницької паспортизації, працює в окупаційних адміністраціях та силою примушує українських громадян брати російські паспорти.

  • Читайте також: Які загрози несе примусова паспортизація на тимчасово окупованих Росією територіях

У листопаді 2023 року Центр національного спротиву повідомляв, що жителів окупованих територій, які не хочуть отримувати російський паспорт, загарбники відносять до «третього сорту».

На тимчасово окупованій частині Херсонщини загарбники проводили місячник здачі українських паспортів «на камеру»: зйомки постановної «відмови» українців на ТОТ від українських паспортів ворог використовує у своїх пропагандистських сюжетах на російському телебаченні.

З початку 2023 року окупанти взяли курс на різке прискорення видачі російських паспортів мешканцям тимчасово окупованих територій. Детальніше про це читайте в статті «“Батіг” та “пряник”: як окупанти змушують мешканців тимчасово окупованих територій брати російські паспорти».

 Фото: колаж з сайту ЦНС

 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
оккупация
Источник материала
loader
loader