Нема логіки: МЗС України дорікнуло Швейцарії за підтримку «мирного плану» Китаю
Нема логіки: МЗС України дорікнуло Швейцарії за підтримку «мирного плану» Китаю

Нема логіки: МЗС України дорікнуло Швейцарії за підтримку «мирного плану» Китаю

МЗС України висловило подив щодо рішення Швейцарії підтримати так званий «мирний план» Китаю та Бразилії, наголошуючи на відсутності логіки в цьому кроці. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.

Українська сторона підкреслює, що всі ініціативи щодо врегулювання війни повинні базуватися на повазі до суверенітету та територіальної цілісності України. МЗС також наголосило, що будь-які плани, які не враховують цей аспект, є лише ілюзією діалогу, що грає на руку агресору. Ідея мирних ініціатив, що не визнають факту російської агресії, для України неприйнятна​.

«Ми не можемо зрозуміти логіки такого рішення», – заявили в МЗС і нагадали, що саме у Швейцарії відбувся перший Глобальний Саміт миру, на якому просувалася українська Формула миру.

«Будь-які ініціативи, які не містять чіткого посилання на Статут ООН та не гарантують повного відновлення територіальної цілісності України, є неприйнятними. Ініціативи, які не визнають факту неспровокованої збройної агресії Росії проти України, прирівнюють жертву та агресора, пропонують деескалацію за рахунок суверенітету та територій України, не можуть бути підтримані Україною», – йдеться у заяві МЗС.

Китай, який у 2023 році представив свій мирний план для війни в Україні, прагне залучити міжнародну підтримку через консенсус із Бразилією. Однак цей план отримав обмежену підтримку, оскільки він не містить конкретних гарантій щодо відновлення територіальної цілісності України. Швейцарія ж наголосила на важливості дотримання Статуту ООН у таких мирних процесах, але її рішення приєднатися до цієї ініціативи було сприйняте в Україні критично​.

Україна і Швейцарія мають загалом стабільні дипломатичні відносини, але ця ситуація створює напруженість між двома країнами. Швейцарія вже приймала перший Саміт миру у 2024 році, але цього разу її рішення щодо китайсько-бразильського консенсусу викликало обурення в Києві.

Раніше стало відомо, що експертна робоча група з питань безпеки, яку створило Міністерство оборони Швейцарії, рекомендувала уряду розглянути можливість зміни політики нейтралітету на користь поглибленого військового співробітництва з НАТО та Європейським Союзом.

До слова, 24 вересня швейцарський уряд визнав Голодомор 1932−1933 років геноцидом українського народу.

Источник материала
loader