Португалія хоче розширити Радбез ООН і реформувати право вето
Португалія хоче розширити Радбез ООН і реформувати право вето

Португалія хоче розширити Радбез ООН і реформувати право вето

Рада Безпеки ООН потребує глибинної реформи, що передбачатиме розширення кількості її членів й внесення змін до права вето.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час свого виступу на Генеральній асамблеї ООН заявив премʼєр-міністр Португалії Луіс Монтенегро.

“Ми підтримуємо реформування Ради Безпеки ООН, аби зробити її більш репрезентативною, гнучкою та функціональною. Її склад - застарілий й відсутність представництва деяких регіонів заважає її діяльності”, - сказав Монтенегро.

Він зауважив, що Португалія “підтримує Спільну позицію Африки й прагнення Бразилії та Індії стати постійними членами”. “Малі та середні країни, в тому числі малі острівні держави, також мають посилити своє представництво”, - зазначив премʼєр-міністр.

Монтенегро також висловив підтримку “обмеженню й більш ретельному контролю за використанням права вето”. “Право вето - це перш за все відповідальність, а не вияв влади. І саме так його слід застосовувати”, - наголосив він.

Нагадаємо: раніше подібну заяву про потребу реформування Ради Безпеки ООН зробив президент Європейської Ради Шарль Мішель.

Як повідомлялося, у Нью-Йорку продовжує роботу 79 сесія Генеральної Асамблеї ООН. Тема цьогорічних дебатів високого рівня - «Нікого не залишити осторонь: спільні дії в ім'я миру, сталого розвитку та людської гідності для нинішнього і майбутніх поколінь».

Источник материала
loader
loader