В Україні ширяться фейкові фото, створені ШІ з нібито воїнами ЗСУ – ЦПД
В Україні ширяться фейкові фото, створені ШІ з нібито воїнами ЗСУ – ЦПД

В Україні ширяться фейкові фото, створені ШІ з нібито воїнами ЗСУ – ЦПД

В Україні зафіксовано активне поширення світлин, створених штучним інтелектом, на яких зображені українські військові. Центр протидії дезінформації повідомляє, що ці зображення активно використовуються російськими пропагандистами для розвитку фейкових акаунтів у соціальних мережах. Про це йдеться на сторінці Центру у Фейсбуці.

«В українському сегменті соцмереж шириться велика кількість дописів, які містять фото з явними ознаками генерації штучним інтелектом нібито українських військових, із закликами привітати їх чи то з днем народження, чи то з весіллям. Також є схожі дописи про врятованих тварин, дітей або літніх людей. Ці сторінки у соцмережах може використати росія в інформаційній війні проти України», – йдеться у повідомленні.

Такі дії можуть бути частиною більш широкої стратегії, яка має на меті шпіонаж та розвідку, використовуючи маніпуляції з інформацією для створення недовіри серед населення України та за її межами.

Ці фейкові матеріали можуть значно вплинути на громадську думку та інформаційний простір, формуючи уявлення про військову ситуацію в Україні.

«Загроза таких дописів полягає і в тому, що вони можуть використовуватися для шахрайства, адже часто містять шкідливі посилання, замасковані, наприклад, під петицію, яку необхідно підписати», – наголошують у ЦПД.

До слова, Центр протидії дезінформації пояснив заборону військовим користуватися Telegram. 

Источник материала
loader
loader