Швейцарія підтримала китайсько-бразильський «мирний план». У МЗС відреагували
Швейцарія підтримала китайсько-бразильський «мирний план». У МЗС відреагували

Швейцарія підтримала китайсько-бразильський «мирний план». У МЗС відреагували

На думку Швейцарії, китайсько-бразильська пропозиція «пропонує альтернативу войовничим промовам, які ми мали змогу почути цього тижня в ООН як з української, так і з російської сторін».

Українська сторона розчарована інформацією щодо підтримки Швейцарією так званого «Китайсько-бразильського консенсусу з 6 пунктів».

Про це повідомили у пресслужбі МЗС України.

«Ми не можемо зрозуміти логіки такого рішення. Адже спільно з Швейцарською Конфедерацією ми організували Перший Глобальний Саміт миру 15-16 червня у Бюргенштоці, в якому взяли участь представники ста країн і міжнародних інституцій. Наші країни продовжують активно співпрацювати над збільшенням кількості підписантів підсумкового Комюніке цього саміту», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Швейцарія бере участь у тематичних конференціях з конкретних пунктів Формули миру. У МЗС підкреслили, що всі ідеї, дискусії та плани щодо відновлення миру для України мають базуватися на двох принципах:

  • нічого про Україну без України.
  • пропозиції мають ґрунтуватися на Статуті ООН та включати повагу до суверенітету та територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів.

«Будь-які ініціативи, які не містять чіткого посилання на Статут ООН та не гарантують повного відновлення територіальної цілісності України, є неприйнятними. Такі "мирні ініціативи" лише створюють ілюзію діалогу, в той час, як агресор продовжує свої злочинні дії», — наголосили в українському відомстві.

У МЗС закликали Швейцарську Конфедерацію  та всі країни, які підтримують міжнародне право і Статут ООН, уникати участі в так званих «мирних ініціативах», які можуть лише ускладнити процес досягнення миру для України.

Про підтримку «мирного плану» Китаю і Бразилії заявив речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії Ніколя Бідо в коментарі виданню Le Temps. За його словами, китайсько-бразильська пропозиція «пропонує альтернативу войовничим промовам, які ми мали змогу почути цього тижня в ООН як з української, так і з російської сторін».

Водночас Бідо наголосив на важливості додати в документ ініціативи посилання на Статут ООН. Як пише Le Temps, Швейцарія була єдиною західною країною, запрошеною 27 вересня на установчу зустріч «Друзів миру» на чолі з Китаєм та Бразилією. Хоча відомо, що в зустрічі брала участь також Угорщина.

Фото: Getty Images.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
война Китай МИД Украины Швейцария Бразилия
Источник материала
loader
loader