Для державності Лівану настав момент істини - Боррель
Для державності Лівану настав момент істини - Боррель

Для державності Лівану настав момент істини - Боррель

Для існування Лівану настав момент істини, який залежить від спроможності сторін утриматися від подальших військових дій та оголосити перемир’я, аби запобігти колапсу державних інституцій.

Про це під час візиту до Мексики, в ході звернення до преси за підсумками неформальної надзвичайної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, яка відбулася у віртуальному форматі, заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це момент істини для Лівану - як ця країна, що знаходиться у розпалі війни, а також Європейський Союз, зможуть колективно зберегти державні інституції країни від ризику колапсу. Саме тому я скликав цю надзвичайну неформальну зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС, щоб обговорити погіршення ситуації в Лівані та шукати політичне рішення, запобігти подальшій мілітаризації та поглибленню конфлікту», - сказав Боррель.

Він нагадав, що Європейський Союз завжди підштовхував сторони конфлікту до дипломатичного рішення, виступав за негайне припинення вогню, за зміцнення збройних сил Лівану, проведення виборів президента і формування нового уряду країни, та закликав до повного виконання резолюції Радбезу ООН 1701.

Високий представник ЄС назвав удари Ізраїлю по лідерах «Хезболли» на території Лівану порушенням суверенітету країни, що спричинило значні жертви. Водночас, підкреслив він, має безумовно враховуватися право Ізраїлю на самооборону у відповідь на атаки з боку цього угруповання.

Боррель зачитав декларацію, ухвалену під час неформальної міністерської зустрічі, яка враховує події, що відбулися протягом минулих вихідних. За інформацією влади Лівану, в результаті бойових дій в країні були переміщені близько 1 мільйона осіб. Велика кількість ізраїльтян також були вимушені покинути свої домівки після атак «Хезболли». Ці події вимагають значного збільшення гуманітарної допомоги для регіону.

У цьому контексті президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про виділення 1 мільярда євро для підтримки Лівану. 500 мільйонів з цієї суми вже були виділені протягом серпня. Про додаткові 10 мільйонів євро гуманітарної допомоги Лівану оголосив єврокомісар з кризового менеджменту Янез Ленарчич. Паралельно країни ЄС погодили виділення Лівану 15 мільйонів євро у 2024 році з Європейського фонду миру. Наразі ЄС, за словами Борреля, розглядає додаткові заходи підтримки, зважаючи на розвиток ситуації.

«Європейський Союз поновлює свій заклик до негайного припинення вогню між «Хезболлою» й Ізраїлем та закликає обидві сторони до повної та симетричної імплементації резолюції Ради Безпеки ООН 1701, до гарантування безпечного повернення переміщеного населення обох сторін, в межах ширшого врегулювання шляхом переговорів… Має бути забезпечений суверенітет як Лівану, так і Ізраїлю», - зазначив Боррель.

Він наголосив, що будь-яка подальша військова інтервенція може драматично погіршити ситуацію та призвести до ескалації конфлікту.

Збройні сили Лівану (LAF) мають відіграти критично важливу роль гаранта внутрішньої та регіональної стабільності, наголосив Боррель. Це має повернути державі монополію на використання сили, оскільки зараз Лівандуже далекий від такої ситуації. Саме LAF мають стати основою суспільства та опорою державності Лівану. У цих зусиллях ЄС готовий надати всю необхідну допомогу.

«У поточних надзвичайних обставинах, Місія ООН в Лівані (UNIFIL) також набуває фундаментального стабілізаційного значення. Безпека миротворців ООН є обов’язковою: ми закликаємо всі сторони захищати та підтримувати важливу місію UNIFIL», - наголосив високий представник ЄС.

Країни ЄС закликали провести невідкладну зустріч Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Лівані, та докласти максимум дипломатичних зусиль для припинення вогню.

Як повідомляв Укрінформ, ситуація в Лівані загострилася минулого тижня після того, як Ізраїль заявив, що вступає в нову фазу конфлікту з «Хезболлою». Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант оголосив, що ЦАХАЛ зосереджує ресурси на північному фронті, поблизу кордону з Ліваном. Перед цим «Хезболла» та Ізраїль обмінялись ударами.

Теги по теме
Евросоюз Израиль
Источник материала
loader
loader