Хто найбільше сприяє вступу України до ЄС: президент Хорватії зробив несподівану заяву
Хто найбільше сприяє вступу України до ЄС: президент Хорватії зробив несподівану заяву

Хто найбільше сприяє вступу України до ЄС: президент Хорватії зробив несподівану заяву

Російський диктатор Володимир Путін став людиною, яка найбільше сприяла розширенню Європейського Союзу. Повномасштабне вторгнення в Україну підштовхнуло до вступу до блоку ЄС дедалі більше країн. Про це заявив прем'єр Хорватії Андрій Пленкович в інтерв’ю Bloomberg.

«За останні два з половиною роки ми побачили стратегічне зрушення у європейських столицях, які стали більш відкритими для розширення. Я вважаю, що Володимир Путін найбільше сприяв розширенню», – сказав він.

У червні ЄС погодився розпочати переговори з Україною та Молдовою про членство у блоці, що стало важливим кроком у процесі вступу.

Раніше цього року лідери ЄС також погодилися розпочати переговори з Боснією та Герцеговиною, прагнучи наблизити розділену країну до Європи та протистояти зростанню впливу Росії. Ще п'ять країн на Західних Балканах перебувають у різних стадіях процесу вступу.

«У найближчі п'ять років, особливо в межах мандату нової Єврокомісії, буде цікаво подивитися, як кожен із них досягне прогресу і виконає критерії. Ми завжди готові підтримати прогрес наших сусідів», – сказав він.

Раніше високий представник ЄС Жозеп Боррель відповів на тези, які пролунали під час передвиборчої кампанії в США, про недостатню участь Європи в допомозі Україні. Він підкреслив, що Європейський Союз є ключовим партнером у підтримці України.

До слова, Рада Європейського Союзу продовжила до 15 березня 2025 року обмежувальні заходи щодо осіб, відповідальних за підрив чи загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України. 

Источник материала
loader
loader