Росіяни роблять "клешні" навколо Вугледара та Селидового: як змінилася лінія фронту за тиждень
Росіяни роблять "клешні" навколо Вугледара та Селидового: як змінилася лінія фронту за тиждень

Росіяни роблять "клешні" навколо Вугледара та Селидового: як змінилася лінія фронту за тиждень

Про те, як змінилася ситуація на фронті за тиждень з 23 по 29 вересня, читайте в матеріалі 24 Каналу. Свій огляд проводимо за даними карти DeepStateMAP.

Бої на Курщині

Операція Сил оборони на території Курської області триває. Ворожі війська проводять контратаки на північному фланзі плацдарму, утвореного внаслідок наступу ЗСУ. Минулого тижня ворогу вдалося просунутися в йому районі. Позиції Сил оборони на інших ділянках Курського напрямку не змінилися. У районі села Крем'яне росіяни залишаються в оточенні.


Курська областьСитуація в Курській області / Карта DeepStateMAP

Натомість росіяни посилюють дроновий та ракетний терор Сумщини, завдаючи ударів по цивільних об'єктах області. Зокрема 28 вересня ворог атакував ірано-російськими дронами "Шахед" лікарню в Сумах, через що загинули 10 людей.

Контратака у Вовчанську

24 вересня спецпідрозділи Сил Оборони, зокрема бійці Головного управління розвідки, провели штурм Агрегатного заводу в місті Вовчанськ – там росіяни перебували впродовж кількох місяців у повному оточенні. Унаслідок контратаки вдалося звільнити завод та прилеглі території, а близько 20 окупантів потрапили в полон. У ГУР МО зазначили, що бійці стали свідками безпрецедентних подій – російські командири змушували окупантів під страхом розстрілу продовжувати оборону заводу, хоч вже було зрозуміло, що це марно.

Звільнення заводу відкриває шлях для подальших контратак у Вовчанську, в який ворог зайшов у травні 2024 році в надії провести владу для себе кампанію наступу на півночі Харківщини.


Вовчанськ
Ситуація у Вовчанську / Карта DeepStateMAP

Бої в Торецьку та Нью-Йорку

Тривають бої у міській забудові Торецька, який окупанти прагнуть захопити. Там росіяни змогли просунутися в мікрорайоні Нахалівка. Водночас тривають бої в районі Нью-Йорка та Неліпівки – там окупантам також вдалося захопити деякі позиції Сил оборони. Проте у порівнянні з ситуацією, яка була раніше, Торецький напрямок вдалося стабілізувати й сповільнити темпи ворожих просувань.

Торецький напрямок

Ситуація на Торецькому напрямку / Карта DeepStateMAP

Бої на Покровському напрямку

Чи не найскладнішою ситуація залишається на Покровському напрямку. Ворог посилив атаки задля просувань в районах Покровська, Мирнограда та Селидового. На жаль, ворог окупував місто Новогродівка, а також навколишні села – Маринівку й Крутий Яр. Бої тривають в Красному Яру, Миколаївці, Гродівці, в районі Лисівки та в напрямку Миролюбівки.

Водночас ворожа артилерія та керовані авіабомби знищують Покровськ, Мирноград та Селидове. Ба більше, на околиці Покровська уже долітають ворожі FPV-дрони.


Покровський напрямокСитуація в районі Покровська та Мирнограда / Карта DeepStateMAP

Проводячи штурмові дії в районах Маринівки та Михайлівки, а також північніше Цукуриного, ворог створює "клешні" довкола Селидового – міста, в яке загарбники вже кілька тижнів намагаються зайти, однак усі штурми відбивають Сили оборони.


Селидове
Ситуація в районі Селидового / Карта DeepStateMAP

Українськ – Красногорівка

Складною також є ділянка фронту між містами Українськ та Красногорівка. Раніше ворог окупував Українськ та продовжує штурмові дії в напрямках Цукуриного (а звідти на Новодмитрівку), Гірника, Бажаного (Желанного) Першого. Також ворогу вдалося просунутися між селами Невельське та Бажане (Желанне) Друге.

Водночас тривають бої на півночі Красногорівки, а відстань від лінії зіткнення до міста Курахове не змінилася, проте ворог постійно завдає ударів по населеному пункту.


Курахівський напрямок
Ситуація в районі Українськ – Красногорівка / Карта DeepStateMAP

Бої за Вугледар

Ще одним складним напрямком є Вугледарський, де росіяни формують "клешні" навколо Вугледара та намагаються прорватися у саме місто. Крім того, ворог просунувся також в районах сіл Павлівка, Водяне та Пречистівка,

Водночас росіяни буквально стирають Вугледар, обстрілюючи його з артилерії та завдаючи авіаударів.


Вугледарський напрямок
Ситуація в районі Вугледара / Карта DeepStateMAP

Підтримка Сил оборони

Нашим воїнам минулого тижня вдалося не допустити жодних ворожих просувань на Куп'янському напрямку, на Луганщині, на Сіверському та Краматорському, а також Времівському й Оріхівських напрямках. Цей результат є наслідком колосальної роботи наших воїнів.

Проте Силам оборони потрібна підтримка кожного і кожної, хто перебуває в тилу. Тому найменше, що може зробити кожен з нас, – задонатити на збір. Саме для цього працює наш благодійний Фонд24 – тут ви можете знайти збори на актуальні потреби різних підрозділів та звіти за вже пророблену роботу. Переходьте за посиланням та долучайтеся.

Источник материала
loader
loader