Українському народному дому в Перемишлі виповнилося 120 років
Українському народному дому в Перемишлі виповнилося 120 років

Українському народному дому в Перемишлі виповнилося 120 років

Український народний дім у Перемишлі, який є осередком культурної діяльності української громади, відзначає 120 річницю від дня заснування.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Світовий конгрес українців (СКУ).

СКУ привітав Об’єднання українців Польщі, команду Українського Народного дому та всю місцеву українську громаду з цим ювілеєм. 

«Український Народний Дім – знакове місце для кожного українця, хто хоча б один раз був у Перемишлі. СКУ та наші членські організації неодноразово проводили в ньому свої зібрання, що підкреслює важливість цієї історичної споруди для українців усього світу», – сказав президент СКУ Павло Ґрод. 

Народний Дім збудували 1904 року за кошти української громади, у його стінах працювали численні культурні товариства, а також виступали видатні діячі української культури.

«Попри історичні виклики, націоналізацію Народного дому у 1947 році в результаті акції «Вісла», українська громада ніколи не втрачала надії та продовжувала працювати над його поверненням», – продовжив Ґрод. 

У 2011 році Світовий конґрес українців долучився до повернення Українського народного дому українській громаді. Сьогодні оновлений і реставрований Український Народний Дім є символом дієвості і згуртованості.

«У часи повномасштабного російського вторгнення він відкрив свої двері для тисяч жінок і дітей, вимушених рятуватися від війни, та є місцем для численних зустрічей, культурно-мистецьких та інших проєктів і праці дієвого Перемиського відділу Об’єднання Українців Польщі», – сказав Ґрод. 

Президент СКУ подякував українцям Польщі за віддану працю задля збереження української національної спадщини й наближення перемоги України, а також побажав Українському Народному Дому в Перемишлі многая літа та майбутнього процвітання. 

Як повідомляв Укрінформ, у Варшаві відбулося урочисте відкриття меморіальних каменів греко-католицьким священникам – братам Андрею та Климентію Шептицьким, а також польському політику та прихильнику польсько-українського порозуміння Яцеку Куроню.

На фото Український народний дім у Перемишлі. Джерело: Вікіпедія

Источник материала
loader