Ассанж виступив із першою публічною промовою після звільнення
Ассанж виступив із першою публічною промовою після звільнення

Ассанж виступив із першою публічною промовою після звільнення

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж зробив першу публічну заяву після свого звільнення із британської в'язниці у червні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW.

Виступаючи перед комітетом з юридичних питань та прав людини Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі, Ассанж розповів про затяжну судову битву, яка визначала його життя протягом більше десяти років.

"Сьогодні я вільний не тому, що система спрацювала. Сьогодні я вільний після довгих років ув’язнення тому, що визнав себе винним у журналістській діяльності", - сказав Ассанж законодавцям з 46 країн.

Він додав: "Я визнав себе винним в отриманні інформації від джерела. І я визнав себе винним в інформуванні громадськості про те, якою була ця інформація".

Засновник WikiLeaks заявив, що "визнав себе винним у журналістській діяльності" після угоди про визнання провини, яка забезпечила йому свободу в червні. Він назвав свій виступ перед європейськими законодавцями "глибоким зрушенням" після років ув'язнення.

Як повідомляв Укрінформ, 25 червня Джуліан Ассанж залишив в’язницю у Британії після досягнення угоди з владою США, згідно з якою він визнає себе винним у кримінальних звинуваченнях та виходить на свободу.

Наступного дня літак із Ассанжем на борту приземлився в аеропорту австралійської столиці Канберрі.

Звільнення Ассанжа завершило юридичну сагу, яка тривала 14 років, протягом яких журналіст провів п'ять років у в'язниці суворого режиму та сім років у посольстві Еквадору в Лондоні, щоб не бути екстрадованим до США, де йому було висунуто 18 кримінальних звинувачень. Якби його визнали винним, йому б загрожувало покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 175 років.

Ассанжа, зокрема, звинувачували у змові з метою отримання та розголошення інформації про національну оборону. Протягом багатьох років США стверджували, що файли Wikileaks, які розкривали інформацію про війни в Іраку та Афганістані, ставили під загрозу життя людей.

Фото: The Australian

Источник материала
loader