Бізнес знову пом’якшив оцінки результатів своєї діяльності - Нацбанк
Бізнес знову пом’якшив оцінки результатів своєї діяльності - Нацбанк

Бізнес знову пом’якшив оцінки результатів своєї діяльності - Нацбанк

Бізнес у вересні продовжив пом’якшувати оцінки ділової активності завдяки бюджетному фінансуванню на відновлення, стабільній роботі морського коридору.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Національного банку за результатами опитування керівників підприємств у вересні 2024 року. 

У Нацбанку зазначають, що індекс очікувань ділової активності (ІОДА) у вересні 2024 року становив 48,7 порівняно з 48,4 у серпні.

"Пожвавлення внутрішнього попиту, збільшення пропозиції товарів, бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури та будівництво доріг, стабільна робота морського коридору, зростання залізничних перевезень, а також сезонний фактор сприяли поліпшенню очікувань бізнесу", - йдеться у повідомленні.

Стримуючими чинниками залишалися обстріли критичної інфраструктури, погіршення курсових очікувань, підвищення акцизів на пальне, дефіцит робочої сили та пришвидшення темпів інфляції.

Підприємства торгівлі найоптимістичніше оцінили свою діяльність у найближчій перспективі. Цьому сприяли жвавий споживчий попит, достатня пропозиція товарів та розширення ланцюгів постачання: секторальний індекс у вересні становив 52.1 (у серпні – 50.4).

Торговельні компанії прогнозували збільшення товарообороту та обсягу закупівлі товарів для продажу, а також поліпшили оцінки щодо запасів / залишків товарів для продажу. Підприємства торгівлі, як і раніше, були налаштовані на зниження торговельної маржі.

Підприємства промисловості позитивно оцінили майбутні результати своєї діяльності завдяки сталому споживчому попиту, нарощенню виробництва та налагодженню логістики: секторальний індекс у вересні становив 50.3 (у серпні – 48.6).

Респонденти стримано оцінили обсяг вже наданих послуг, послуг у процесі виконання та нових замовлень на послуги.

Підприємства будівництва зберегли позитивні оцінки своїх економічних результатів у найближчій перспективі, зважаючи на бюджетне фінансування будівництва доріг й інфраструктури, а також сезонний фактор.

Натомість підприємства сфери послуг зберегли негативні оцінки майбутніх результатів своєї економічної діяльності через дефіцит кваліфікованих кадрів й збільшення витрат бізнесу на оплату праці та альтернативні джерела енергопостачання.

На тлі посилення темпів зростання закупівельних цін підприємства всіх секторів, що беруть участь в опитуванні, спрогнозували здорожчання цін / тарифів на власну продукцію / послуги.

"Ситуація на ринку праці залишається нестійкою. Лише підприємства будівництва не налаштовані на скорочення персоналу. Керівники інших секторів, незважаючи на незначне пом’якшення оцінок, і надалі прогнозують зменшення загальної чисельності працівників, найбільше – у сфері послуг", - підсумували у Нацбанку.

Опитування проводилося з 04 до 23 вересня 2024 року. В опитуванні взяли участь 474 підприємства. Серед опитаних підприємств 44.7% – компанії промисловості, 27.4% – сфери послуг, 23.2% – торгівлі, 4.6% – будівництва; 30.8% респондентів – великі підприємства, 28.1% – середні, 41.1% – малі.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні стартував проєкт з підтримки мікро, малого і середнього бізнесу «UA Global: Etsy Start», який допоможе підприємцям запустити або збільшити продажі на маркетплейсі товарів ручної роботи Etsy.

Теги по теме
Бизнес
Источник материала
loader