ПАРЄ закликає запровадити санкції проти російських пропагандистів та визнати РПЦ інструментом впливу
ПАРЄ закликає запровадити санкції проти російських пропагандистів та визнати РПЦ інструментом впливу

ПАРЄ закликає запровадити санкції проти російських пропагандистів та визнати РПЦ інструментом впливу

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, присвячену пропаганді та свободі інформації в Європі, в якій закликала запровадити санкції проти російських пропагандистів та визнати російську православну церкву інструментом впливу.

Про це повідомила у Facebook заступниця голови Комітету гуманітарної та інформаційної політики, членкиня української делегації в ПАРЄ Євгенія Кравчук.

Як повідомив член української делегації у ПАРЄ Олексій Гончаренко, за резолюцію проголосували 117 делегатів, 14 були проти і п'ять утрималися. Слід зазначити, що з 14 парламентарів, які голосували проти, п’ятеро – італійці.

У резолюції, текст якої розміщено на сайті ПАРЄ, сказано, що Парламентська асамблея занепокоєна повсюдним поширенням пропаганди, яка спрямована на упереджене формування громадської думки, ставить під загрозу належне функціонування демократичних систем і загрожує спільним цінностям та людській гідності.

"Така шкідлива пропаганда включає в себе як пропаганду, яка є незаконною, так і пропаганду, яка, хоча і не заборонена, але може зашкодити розвитку вільних думок та усвідомленій участі громадян у публічних дебатах та прийнятті рішень через неетичні методи комунікації, включаючи дезінформацію та інструменти психологічної маніпуляції", – йдеться у резолюції.

Водночас у ПАРЄ наголосили, що боротьба зі шкідливою пропагандою не повинна стати приводом для цензури.

"Асамблея визнає, що для авторитарних режимів, таких як російська федерація, пропаганда є невід'ємною частиною їхньої війни проти демократії. російський державний телеканал RT (раніше відомий як "Russia Today") та його всесвітня мережа, а також "фабрики тролів" є частиною ширшої стратегії з дестабілізації європейських демократій та впливу на політичні процеси.

Асамблея також... повторює свій заклик визнати, що російська православна церква використовується як інструмент російського впливу і пропаганди кремлівським режимом", – йдеться у тексті поправки, авторами якої виступили члени української делегації у ПАРЄ.

Асамблея також закликала "запровадити цільові санкції проти російських ЗМІ, таких як RT та його афілійованих осіб, оскільки їхня діяльність порушує журналістську етику і має розглядатися як загроза національній безпеці держав-членів".

Нагадаємо, соціальна мережа Facebook повністю закрила російським пропагандистським ресурсам russia today і "россия сегодня" доступ до усіх своїх платформ. Крім Facebook, іншими додатками Meta є Instagram, Threads і WhatsApp, де також можуть заборонити російські пропагандистські канали.

Теги по теме
ПАСЕ РПЦ
Источник материала
loader
loader