Політв'язень Яшар Муєдінов скаржиться на погіршення стану здоров'я у російській в'язниці
Політв'язень Яшар Муєдінов скаржиться на погіршення стану здоров'я у російській в'язниці

Політв'язень Яшар Муєдінов скаржиться на погіршення стану здоров'я у російській в'язниці

Засуджений на 13 років позбавлення волі 56-річний кримськотатарський активіст Яшар Муєдінов розповів про погіршення стану здоров'я у російській в'язниці. При цьому там немає лікаря, який би міг його оглянути.

Про це повідомляє «Крымская солидарность», передає Укрінформ.

"Засуджений на 13 років позбавлення волі 56-річний кримськотатарський активіст Яшар Муєдінов розповів про сильний біль у руці та набряки ніг. Політв’язень повідомив адвокату, який відвідав його у в'язниці Димитровграда Ульянівської області, що в установі немає лікаря-хірурга, який міг би його оглянути", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Муєдінов уже неодноразово скаржився на проблеми зі здоров'ям, зокрема на набряк нижніх кінцівок. Про проблему він розповідав своїй дружині наприкінці серпня під час тривалого побачення. З того часу необхідне обстеження політв'язню так і не провели.

З сім'єю Муєдінов зв'язується рідко — лише раз на місяць, через що близькі не можуть дізнатися про можливі ускладнення або зміни його стану здоров'я.

«У них раз на місяць є право дзвонити буквально 15 хвилин. Востаннє, коли він дзвонив, навіть 15 хвилин не було — обговорили буквально швидко про необхідність покласти гроші на рахунок, що з посилки відправити, а по здоров'ю дізнатися часу навіть не вистачило», — розповіла дружина політв'язня Наїля Ібрагімова.

Яшар Муєдінов був заарештований 27 березня 2019 року за необґрунтованими звинуваченнями у терористичній діяльності. Того дня в мікрорайонах Кам'янка та Строганівка міста Сімферополь у будинках кримських татар одночасно пройшли масові обшуки із затриманням 24 осіб, які стали згодом фігурантами другої сімферопольської групи «справи Хізб ут-Тахрір».

24 листопада 2022 року головуючий суддя Південного окружного військового суду В'ячеслав Корсаков у складі суддів Дениса Галкіна та Ігоря Шендрікова визнали кримськотатарських активістів винними у терористичній діяльності та спробі захоплення влади. Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а цивільних журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова – до 14 років. 4 роки терміну політв'язні проведуть у в'язниці, а потім ще 1 рік буде обмежено у свободі пересування.

Як повідомляв Укрінформ раніше, адвокат Венера Абдишева заявила, що її підзахисний, фігурант другої сімферопольської групи «справи Хізб ут-Тахрір» Яшар Муєдінов зазнає неправомірного психологічного впливу під час судово-психіатричної експертизи.

Фото: crimean-solidarity.org

Источник материала
loader
loader