У Києві пройшов перший в Україні День дебютного кіно
У Києві пройшов перший в Україні День дебютного кіно

У Києві пройшов перший в Україні День дебютного кіно


 У Києві пройшов перший в Україні День дебютного кіно – масштабний захід, спрямований на підтримку українських кінематографістів-початківців. Протягом дня на великому екрані в столичному кінотеатрі показували короткометражні фільми, які є дебютними або дипломними роботами кінематографістів-початківців. 

Організатором заходу стала Українська Кіношкола – провідна українська кіношкола, яка вже вісім років виховує нове покоління українських кінематографістів. Офіційний партнер заходу: Київстар ТБ

Фільми для показу обирала відбіркова комісія. До її складу цьогоріч увійшли режисер Тарас Дронь, продюсерка FILM.UA Group Ірина Костюк, генеральний продюсер кінофестивалю Миколайчук OPEN Олексій Гладушевський, програмний консультант Одеського міжнародного кінофестивалю та арт-директор Української Кіноакадемії Алік Шпилюк, засновниця і директорка Української Кіношколи Альона Тимошенко та СЕО Київстар ТБ Павло Рибак

Згідно з рішенням відбіркової комісії у День дебютного кіно на великому екрані в Києві показали такі дебютні та дипломні фільми

"Важко жити, шкода вмерти" (режисерка Валерія Домасова). 

“Егоїстка" (режисерка Вероніка Марченко)

"Зимовий розквіт" (режисер Іван Крупеніков)

"Кімнати, які ми ділимо" (режисерка Надія Хатимлянська)

“Кіра" (режисерка Анастасія Ободовська)

"Мама" (режисерка Марія Феленко)

“Місто з вікна" (режисер  Нікіта Макусев)

"Останній день" (режисерка Анастасія Михальчук)

"Паспорт" (режисер Жора Папоян)

"Розфокус"  (режисерка Дарʼя Голоско) 

Найбільше балів від членів відбіркової комісії набрала стрічка “Кімнати, які ми ділимо” режисерки Надії Хатимлянської, яка й отримала титул  “Найкращий фільм Дня дебютного кіно”, а також спецвідзнаку від FILM.UA Group. Стрічка “Останній день” режисерки Анастасії Михальчук отримала спецвідзнаку від офіційного партнера заходу Київстар ТБ – розміщення фільму на платформі кіно та телебачення Київстар ТБ та надання йому промо-підтримки в межах самої платформи. А сертифікат на навчання на одному з курсів Української Кіношколи отримала режисерка Анастасія Ободовська за фільм “Кіра”. 

“Ми отримали 42 роботи на участь у Дні дебютного кіно, і це чудовий результат, – говорить засновниця та директорка Української Кіношколи Альона Тимошенко. – Добре, що є такий запит. Круто, що так багато режисерів зараз знімають і показують свої дебютні та дипломні фільми. Важливо давати їм можливість демонструвати ці роботи на великому екрані. Адже саме сьогоднішні дебютанти вже завтра творитимуть нове українське кіно. І наша мета – допомагати кінематографістам-початківцям, привертати увагу до їхньої творчості, давати корисні поради та підтримувати на їхньому шляху”. 

“Фільму важливий великий екран, – додає член відбіркової комісії Дня дебютного кіно, продюсер Олексій Гладушевський. – На великому екрані всі сенси, які автори вкладають у фільм, заграють новими фарбами. Магія кіно дійсно розкривається саме так. Тому я вдячний організаторам за такий захід, який дійсно допомагає фільмам потрапити на великий екран. Це завжди важливо, а особливо – для дебютів”. 

Розмістити у себе на платформі дебютний короткометражний фільм та зробити для нього промоцію — це новий досвід для Київстар ТБ. СЕО Павло Рибак зауважив, що більшість короткометражних фільмів демонструють важливі соціальні теми й показують нашу воєнну реальність.

"Переглядаючи ці стрічки, я впіймав себе на думці, що наша молодь дуже наполеглива і талановита. Більшість цих стрічок знята за мінімальний бюджет в умовах повномасштабної війни. Це заслуговує поваги. Ми як платформа хотіли підтримати та надихнути творців, тому надали одному із фільмів — стрічці "Останній день" — можливість розміщення на Київстар ТБ та промотування. Цю роботу ми відзначили, бо її тема відгукнеться в серцях багатьох українців. Вона про віру в те, що майбутнє обов'язково буде попри все", — прокоментував СЕО Київстар ТБ Павло Рибак.

День дебютного кіно з Українською Кіношколою відвідали актор Сергій Кисіль, актриса Ірина Островська, режисери Денис Тарасов та Олексій Комаровський, сценарист Артем Литвиненко та інші українські кінематографісти. 

Офіційною локацією Дня дебютного кіно став кінотеатр “Оскар”. Партнер заходу: FILM.UA Group. Інформаційні партнери: MarieClaire, WOMO, Kinowar, Ukrainky. 

Источник материала
loader
loader