Європа має бути готовою до військового зіткнення з Росією за 6-8 років - депутати Європарламенту
Європа має бути готовою до військового зіткнення з Росією за 6-8 років - депутати Європарламенту

Європа має бути готовою до військового зіткнення з Росією за 6-8 років - депутати Європарламенту

В сучасну епоху геополітичної турбулентності Європа має наростити власні оборонні спроможності, та бути готовою до військового протистояння з Росією вже за 6-8 наступних років.

Такий висновок міститься у стратегічному документі «Європа, що захищає, виступає за справжній мир та будує справжній Європейський оборонний союз», який був сьогодні одноголосно ухвалений політичною групою Європейської народної партії (ЕРР) у Європейському парламенті, повідомляє Укрінформ із посиланням на сайтцієї європейської політичної сили.

"Є зрозумілим без зайвих слів, що для Європейської народної партії оборона є пріоритетом. Через цей стратегічний документ ми доносимо, яким чином варто зміцнювати європейську оборону», - заявив з цього приводу депутат Анджей Галіцький, віцепрезидент політичної групи ЕРР, відповідальний за зовнішні відносини, який брав безпосередню участь у підготовці документу.

Як йдеться у повідомленні групи EPP, Європа має бути здатною обороняти себе, щоб захистити та підтримати мир на континенті. Така мета може бути досягнута лише шляхом створення справжнього Європейського оборонного союзу.

«Хочеш миру - готуйся до війни, - саме так звучить латинське прислів’я. У часи зростаючої глобальної небезпеки, спроможність ЄС оборонити себе набуває критичного значення. Ми маємо бути готовими зустріти Росію військовим шляхом у період від шести до восьми років. Цього неможливо буде зробити без конкретних дій та політичної волі», - наголосив ще один з авторів документу євродепутат Андрюс Кубілюс, кандидатуру якого наразі запропоновано до призначення на посаду єврокомісара з питань оборони та космосу в новому складі Європейської Комісії.

Як зазначив цей політик, колишній прем’єр-міністр Литви, ЄС має доповнити оборонні спроможності НАТО, та разом із своїми країнами-членами, наростити оборонне виробництво, поповнити військові арсенали та продовжити допомагати Україні для досягнення перемоги у війні проти російської агресії.

«Ті, хто кидають нам виклик, уважно спостерігають, чи ми досягатимемо успіху у цьому, або ж ми провалимося у таких зусиллях», - додав Кубілюс.

Підготовлений групою ЕРР стратегічний документ наголошує на необхідності створення дійсно єдиного європейського ринку в оборонній сфері, закликає мислити на перспективу та вкладати інвестиції у розвиток майбутніх оборонних технологій. Це передбачає тіснішу оборонну співпрацю та координацію між країнами-членами ЄС, інтеграцію їхніх оборонних спроможностей, а також запровадження «розумних» регуляторних правил на рівні ЄС, що сприятимуть зростанню оборонного промислового виробництва.

Політична група ЕРР зазначає, що повний текст документу буде оприлюднений невдовзі.

Як вже повідомлялося, з початку повномасштабного російського військового вторгнення в Україну у лютому 2022 року, ЄС надає Україні політичну, економічну, фінансову, військову та гуманітарну допомогу. Для продовження безпекової допомоги для України та для поповнення власних військових арсеналів країни ЄС докладають зусилля з нарощування власного оборонного виробництва, здійснюють кроки для подолання поточної фрагментації Європейського оборонного сектору.

Фото: Сайт Європарламенту

Теги по теме
Европа Европарламент
Источник материала
loader
loader