НАН прогнозує зменшення населення України до 25,2 млн осіб
НАН прогнозує зменшення населення України до 25,2 млн осіб

НАН прогнозує зменшення населення України до 25,2 млн осіб


Фахівці вказують на необхідність “формування середовища, сприятливого для народження та виховання дітей, із забезпеченням економічної самодостатності сімей” для мінімізації наслідків війни.

До 2051 року населення України може скоротитися до 25,2 мільйона осіб, мовиться у прогнозі Інституту демографії НАН. Для подолання кризи уряд затвердив Стратегію демографічного розвитку до 2040 року. Пресслужба Кабміну відповідний документ.

“З урахуванням… викликів і загроз, дія яких продовжуватиметься і після завершення бойових дій або припинення чи скасування воєнного стану в Україні, чисельність населення України, за оцінкою Інституту демографії та проблем якості життя Національної академії наук, до 2041 року може скоротитися до 28,9 млн. осіб, а до 2051 року – до 25,2 млн. осіб”, – мовиться у документі.

Зокрема серед причин можливого скорочення населення називають війну, низьку народжуваність, міграцію (зокрема, і через збройну агресію Росії), високий рівень передчасної смертності, розбалансування ринку праці та інші.

У Стратегії зазначили, що на дату проведення Всеукраїнського перепису населення 5 грудня 2001 року чисельність населення України становила 48,5 млн. осіб, на липень 2024 року населення країни оцінювалося в 35,8 мільйона осіб, з яких 31,1 мільйона осіб жили “на територіях, на яких органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі”.

Наголошується, що “Україна потребує системного стратегічного рішення, яке дасть змогу мінімізувати демографічні ризики та пом’якшити загрози, забезпечити збалансоване довгострокове відтворення населення, необхідний обсяг людського капіталу і чисельність робочої сили для умов воєнного стану та повоєнного відновлення економіки і формування демографічної стійкості”.

У тексті вказують на необхідність “формування середовища, сприятливого для народження та виховання дітей, із забезпеченням економічної самодостатності сімей”.

Мова про безпеку, розбудови країни (зокрема, критичної і соціальної інфраструктури), доступність житла, якісної охорони здоров’я, робочих місць тощо. 

Окремо фахівці акцентували на необхідності повернення в Україну біженців.

Нагадаємо, за перше півріччя 2024 року в Україні народилося 87 655 дітей, що на 9% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Водночас зафіксовано 250 972 смертей.

Раніше повідомляли, що в Україні не варто очікувати бебі-буму після завершення війни.



Теги по теме
Украина прогноз погоды
Источник материала
loader
loader