Медики зрозуміли, чому вакцина від грипу гірше допомагає людям похилого віку
Медики зрозуміли, чому вакцина від грипу гірше допомагає людям похилого віку

Медики зрозуміли, чому вакцина від грипу гірше допомагає людям похилого віку

У літньому віці імунна система не завжди здатна належним чином реагувати на щеплення, наприклад, від грипу. Медики давно розробили високодозну вакцину, проте точна причина проблеми з недостатньою імунною відповіддю зрозуміла не була. Міжнародна команда дослідників визначила ключові молекули, через які людям похилого віку часто не допомагають щеплення від грипу.

Ефекти вакцинації від різних захворювань ретельно вивчаються у сучасній науці. Автори недавніх досліджень з’ясували, що щеплення від правця здатне захистити від хвороби Паркінсона, а також дізналися, як організм людини відреагував на вакцинацію від коронавірусу.

Фахівці з кількох університетів Німеччини та Португалії з’ясували, які молекули впливають на сприйнятливість людей похилого віку до вакцини проти грипу. Результати дослідження опублікував науковий журнал Science Advances.

В експерименті брали участь 234 особи від 65 років, яким зробили щеплення від грипу. Вони взяли кров сумарно п’ять разів — як до вакцинації, і після неї. Отримані зразки проаналізували за допомогою методів молекулярної біології, а також статистичних та обчислювальних моделей.

«Ми змогли ідентифікувати низку важливих молекул, які корелюють із хорошою імунною відповіддю пацієнтів після вакцинації. Проте ті, чий організм на щеплення не реагував, цих характерних молекул або було мало, або не було зовсім», — повідомили автори статті.

У людей, для яких вакцина була неефективною, виявили підвищену кількість імунних клітин певного типу — так званих «природних кілерів». Крім того, перед щепленням у них зафіксували підвищений рівень інтерлейкіну-15 – речовини, що впливає на функціонування цих клітин. Цей показник може свідчити про розвиток хронічних запальних процесів у людей похилого віку і дозволяє передбачити слабку імунну відповідь на вакцину від грипу.

«Інтерлейкін-15, мабуть, відповідає за відсутність достатньої імунної відповіді і, отже, може бути добрим прогностичним біомаркером. Було б також можливо усувати підвищений рівень інтерлейкіну-15 перед вакцинацією за допомогою активних речовин для покращення імунної відповіді. Однак такий підхід ще тільки розробити», — пояснили автори дослідження.

Вчені також виявили ще одну закономірність. У людей, чий організм не реагував на щеплення, у крові було значно менше довголанцюгових жирних кислот, ніж у тих, у кого вироблялася достатня імунна відповідь.

«Старі люди часто страждають на супутні захворювання, які пов’язані з хронічними запальними процесами. Деякі жирні кислоти з довгим ланцюгом мають протизапальну дію і сприяють розвитку гарної імунної відповіді в цілому», — підсумували дослідники.

Источник материала
loader
loader