Microsoft згорнула виробництво VR-гарнітури HoloLens 2
Microsoft згорнула виробництво VR-гарнітури HoloLens 2

Microsoft згорнула виробництво VR-гарнітури HoloLens 2

Компанія Microsoft припинила виробництво гарнітури віртуальної реальності HoloLens 2. У споживачів та бізнес-клієнтів залишається остання можливість придбати, поки запаси пристрою не закінчилися на складах. Як пише портал UploadVR, HoloLens 2 отримуватиме «критичні оновлення безпеки та програмного забезпечення» до 31 грудня 2027 року. З початком 2028 року програмну підтримку VR-гарнітури буде припинено.

Оригінальна модель VR-гарнітури HoloLens, яку Microsoft випустила у 2016 році, втратить підтримку 10 грудня цього року, тобто буквально через два місяці. Виробництво цієї гарнітури було припинено ще 2018 року. Модель HoloLens 2 була випущена у 2019-му, через три роки після оригінальної, і пропонувала покращення практично з усіх аспектів. У другій версії пристрою краще поле огляду, є підтримка більш високої роздільної здатності, є функція стеження за очима користувача, і в цілому покращено систему моніторингу руху рук користувача. Крім того, гарнітура оснащена більш продуктивними компонентами та має більш зручну посадку.

Завдяки тому, що до масової появи VR-гарнітур з підтримкою наскрізного перегляду (через візор можна бачити реальний простір попереду) ще залишалися роки, а також того факту, що компанія Magic Leap на той час була орієнтована на споживчий VR-сегмент, HoloLens 2 протягом кількох років домінувала на корпоративному ринку доповненої реальності. Однак за сучасними мірками пристрій все одно застарів. Хоча HoloLens 2 в порівнянні з попередником і має більш широкий кут огляду, він менший, ніж пропонують сучасніші VR-гарнітури.

Magic Leap вийшла на корпоративний ринок VR лише через місяць з моменту випуску HoloLens 2. У 2022 році вона представила гарнітуру віртуальної реальності Magic Leap 2 з ширшим кутом огляду та більш продуктивною начинкою. На тлі більш дорогих, але в той самий час більш цікавих XR-гарнітур змішаної реальності від Varjo і Apple, а також більш доступних моделей гарнітур Meta, що мають підтримку наскрізного перегляду, HoloLens 2 просто загубилася.

Microsoft кілька років тому натякала на можливий випуск HoloLens 3. У результаті, як писали ЗМІ, від пристрою відмовилися через «плутанину та стратегічну невизначеність» усередині компанії. У 2022 році Microsoft залишив провідний розробник технологій змішаної реальності Алекс Кіпман (Alex Kipman), а у 2023-2024 роках у VR-підрозділі компанії було значно скорочено штат співробітників.

Хоча споживча версія HoloLens 2 йде на відпочинок, Microsoft повідомила у розмові з UploadVR, що вона продовжить розвивати армійську версію VR-гарнітури HoloLens IVAS. Армія США планує провести нові експлуатаційні випробування пристрою на початку 2025 року, перш ніж вирішити, чи розпочинати повномасштабне виробництво цієї VR-гарнітури до кінця наступного року.

Источник материала
loader
loader