На Алясці російський винищувач пролетів всього за метр від американського F-16
На Алясці російський винищувач пролетів всього за метр від американського F-16

На Алясці російський винищувач пролетів всього за метр від американського F-16

Американські військові посадовці з Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки (NORAD) опублікували нове відео “приголомшливої” зустрічі між російським винищувачем, що летів поблизу Аляски, і F-16 ВПС США, надісланим для його перехоплення.

На відео, опублікованому агентством Associated Press, російський літак пролітає повз американський – всього за кілька футів від нього, перетинаючи навскоси його курс.

Російський винищувач ледь не зіткнувся з американським, крім того, Су-35 створив зону турбулентності, яка вплинула на стабільність польоту американського винищувача.

Цей інцидент викликав засудження з боку вищого офіцера NORAD і одного з американських сенаторів Аляски.

«Поведінка одного російського Су-35 була небезпечною, непрофесійною та загрожувала всім – зовсім не те, що можна побачити в професійних військово-повітряних силах», – сказав генерал Грегорі Гійо, командувач NORAD і Північного командування США.

Американський літак NORAD виконував «безпечний і дисциплінований» режим перехоплення російського літака, додав він.

На повідомлення, надіслане в посольство росії в понеділок з проханням прокоментувати, не надійшло відповіді.

Сенатор США Ден Салліван, член Комітету з питань збройних сил Сенату США від Республіканської партії, заявив, що близький проліт російського літака є ще однією причиною для нарощування військової присутності Америки на Алясці та в Арктиці.

«Нерозважливі та непрофесійні маневри російських пілотів-винищувачів – усього за кілька футів від наших винищувачів на Алясці – поставили під загрозу життя наших відважних авіаторів і підкреслили ескалацію агресії, свідками якої ми є з боку таких диктаторів, як владіміра путіна», – йдеться в заяві Дена Саллівана.

Проліт російського літака відбувся всього за кілька тижнів після того, як вісім російських військових літаків і чотири кораблі ВМС, включаючи два підводні човни, наблизилися до Аляски під час спільних навчань Китаю і росії.

росія не вперше вторгається в зону ідентифікації ППО Аляски за межами суверенного повітряного простору США.

У липні російські та китайські бомбардувальники вперше пролетіли разом у міжнародному повітряному просторі біля Аляски, що стало ознакою співпраці, яка, за словами міністра оборони США Ллойда Остіна, викликала занепокоєння.

Источник материала
loader
loader