Овочівництво: які результати отримали виробники в нестандартних погодних умовах
Овочівництво: які результати отримали виробники в нестандартних погодних умовах

Овочівництво: які результати отримали виробники в нестандартних погодних умовах

Роман Пасічник

Насіння — базова передумова високого врожаю і значна частина витрат овочівників, тому до вибору сортів варто підходити особливо уважно. У господарстві «Овочі Поділля» використовуємо насіння різних компаній, застосовуючи однакову технологію та терміни висіву.

Овочі відкритого ґрунту

Цвітна капуста. Цього року на першому оберті вирощували два гібриди цвітної капусти: Арієнзо F1 від компанії «Рійк Цваан» (Rijk Zwaan) та Солістар F1 (Syngenta). 

Посів та висадка розсади були одночасно ранніми (висадка розсади 21.04, збір урожаю з 22.06). Технологія та живлення були ідентичними, проблем з вологою не було. Обидва гібриди не потрапили в стресові умови, як-от спека. 

  • Солістар сформував майже ідеальну головку масою 0,7-1,3 кг — закриту, компактну, з гарним самовкриттям. Ця цвітна капуста всім сподобалася на ринку.
  • По Арієнзо було недостатньо вегетативної маси, незважаючи на ідеальний баланс азоту, кальцію та інших добрив. Реакції на живлення не було, корінь не набрав необхідних поживних речовин. У результаті після формування качана покривних листків було мало, вони були слабкі та пласкі, тож травневе й літнє сонце обпікало капусту, головка пожовтіла, вона мала масу лише 300-500 г. Така продукція пішла вся на переробку. Якісна врожайність склала лише 40% від запланованої, тому по цьому сорту ми навіть не вийшли в нуль. Причина — неправильне насіння.

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.

Источник материала
loader
loader