Створено найбільшу у світі боєголовку, здатну трощити бункери на глибині 100 м
Створено найбільшу у світі боєголовку, здатну трощити бункери на глибині 100 м

Створено найбільшу у світі боєголовку, здатну трощити бункери на глибині 100 м

Намагаючись протистояти Північній Кореї, Південна Корея розробила нову балістичну ракету класу «земля-земля» малої і середньої дальності, відому як Hyunmoo-5. Ракета була вперше публічно продемонстрована на параді 1 жовтня з нагоди Дня збройних сил країни. На знімках з параду на військово-повітряній базі Сеула в Соннамі видно два дев’ятивісні транспортери-носії (TEL) з новими ракетами на борту. Потужна балістична ракета Hyunmoo-5, також відома як «ракета-монстр», має найбільшу у світі вагу боєголовки – 8 т. Вона приблизно вдвічі важча за вдосконалену версію KN-23 (вага боєголовки 4,5 т), яку нещодавно представила Північна Корея. Hyunmoo-5 може знищувати командні бункери, розташовані на глибині 100 м під землею.

Ракета важить 36 т і має дальність польоту 300-3000 км, залежно від розміру інтегрованої боєголовки. Повідомляється, що ракета, яка оснащена двоступеневим твердопаливним двигуном, має довжину близько 16 м і діаметр 1,6 м. Після досягнення апогею ракета знижується зі швидкістю 10 Махів.

Південнокорейське Агентство оборонного розвитку розробило ракету в координації з Hanwha Aerospace, яка розпочала виробництво ракети наприкінці 2023 року після проведення випробувань та оцінок. Південна Корея розробила серію ракет Hyunmoo, в тому числі балістичних і крилатих. Під час минулорічної церемонії святкування Дня збройних сил вона представила ракету Hyunmoo-4. Однак ця ракета може доставити корисне навантаження лише близько 2 т. Під час цьогорічної церемонії 9-вісні транспортери-екскаватори рухались по асфальту.

Кожна з них несла каністру завдовжки близько 20 м, в якій містилася «потужна» і «високоточна» ракета, здатна націлитися на будь-яку точку Північної Кореї. Після розкриття нової ракети президент Південної Кореї Юн Сок Йол попередив про «рішучу і нищівну» відплату з боку південнокорейського альянсу, якщо Північна Корея спробує застосувати ядерну зброю.

Юн заявив під час церемонії святкування 76 Дня збройних сил, що Північна Корея зіткнеться з кінцем свого режиму, якщо Пхеньян спробує розв’язати ядерну війну, повідомляє агентство Yonhap. Заява президента Південної Кореї прозвучала після того, як минулого місяця Північна Корея оприлюднила фотографії свого об’єкта зі збагачення урану і центрифуг, які використовуються для виробництва палива для ядерних бомб.

Під час заходу 1 жовтня військові продемонстрували різні повітряні засоби, в тому числі винищувач KF-21, що перебуває на стадії розробки, і винищувачі-невидимки F-35A. Пілотажна група ВПС «Чорні орли» виконала серію повітряних маневрів.

Під час параду танки К2, самохідні гаубиці К9 та інша військова техніка пройшли строєм від воріт Суннімун до площі Кванхвамун в центрі Сеула. Над ходою пролетіли різні літаки, в тому числі «Апачі» і F-35A. Крім того, надзвуковий стратегічний бомбардувальник ВПС США B-1B продемонстрував міцний альянс РК і США і розширене стримування.

Источник материала
loader