В українську ГТС почали подавати перший біометан - профільна асоціація
В українську ГТС почали подавати перший біометан - профільна асоціація

В українську ГТС почали подавати перший біометан - профільна асоціація

Перший вироблений біометан почали подавати в українську газотранспортну систему.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ГС "Біоенергетична асоціація України".

"Вітаємо члена UABIO, групу компаній VITAGRO та Хмельницького оператора ГРМ з успішною подачею біометану до ГТС України. Це крок до подальшого експорту", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що зараз завод компанії працює на потужності 60-70% від запланованої, добовий відпуск газу у систему становить близько 6 тис. кубометрів. На повну потужність установка зможе вийти вже до кінця жовтня 2024 року.

Джерелом виробництва біометану є відходи тваринництва та рослинництва. Крім біометану, на заводі VITAGRO будуть отримувати твердий і рідкий дигестат, що використовуватиметься компанією як органічне добриво.

Біоенергетична асоціація зазначає, що, за різними оцінками, Україна може вийти на річний об’єм виробництва та експорту на рівні 80-100 млн кубометрів.

Як повідомлялося, голова правління ГС "Біоенергетична асоціація України" Георгій Гелетуха розраховує на початок експорту біометану у листопаді.

Верховна Рада запровадила митний контроль біометану у березні 2024 року. На початку вересня Міністерство фінансів опублікувало наказ, яким визначений порядок митного оформлення біометану, що фактично розблоковує експорт цього газу.

Фото: depositphotos.com

Теги по теме
газ
Источник материала
loader
loader