Медики знайшли спосіб зупинити вікове погіршення зору
Медики знайшли спосіб зупинити вікове погіршення зору

Медики знайшли спосіб зупинити вікове погіршення зору

Коли людина старіє, її зір погіршується і може повністю зникнути. Це з віковими змінами організму, проте точні механізми цих процесів зрозумілі були. Вчені зі США та Австралії зрозуміли, що саме змушує зір слабшати і що дозволить його зберегти. Багато недавніх досліджень присвячено погіршенню зору та хворобам очей у людей у ​​різному віці.

Фахівці з Рочестерського університету, Національних інститутів охорони здоров’я США (все – у США) та Мельбурнського університету (Австралія) сфокусувалися на віковому погіршенні зору – пресбіопії. Вони вперше описали клітинний механізм цих змін та запропонували спосіб, який дозволить їх зупинити. Відповідну наукову статтю опублікував журнал Developmental Cell.

З віковим погіршенням зору прийнято боротися за допомогою різних апаратних методів (вплив на очі світловими хвилями, електромагнітним випромінюванням або ультразвуком), нічних лінз, медикаментів, а також лазерної корекції та мікрохірургії. За словами авторів нової публікації, ефективність усіх цих видів лікування обмежена, причому люди можуть мати серйозні побічні ефекти.

Щоб розробити більш дієвий та безпечний спосіб, важливо зрозуміти, як саме погіршується зір із віком, через що це відбувається. Вчені змоделювали пресбіопію за допомогою людських стовбурових клітин, тоді як попередні дослідження працювали з тваринами.

З’ясувалося, що при віковому погіршенні зору виробляється білок, який називають тканинним інгібітором металопротеїназ 3 (TIMP3). Він пригнічує активність ферментів, необхідних здоров’ю очей, і навіть збільшує кількість іншого ферменту, що викликає запалення і сприяє появі друзів — відкладень ліпідів і білків.

Источник материала
loader
loader