Харківські волонтери за 2,5 роки евакуювали з-під обстрілів 18800 тварин
Харківські волонтери за 2,5 роки евакуювали з-під обстрілів 18800 тварин

Харківські волонтери за 2,5 роки евакуювали з-під обстрілів 18800 тварин

Харківські волонтери за 2,5 роки повномасштабної війни евакуювали з-під обстрілів 18800 тварин, здебільшого – собак і котів, а ще – коней, корів, домашню птицю, двох вовків та екзотичних риб.

Про це йдеться в публікації Укрінформу.

Евакуаційні команди організації «Порятунок тварин Харків» працюють переважно на Харківщині та Донеччині, ще виїздять на Сумщину, а після того як росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС, допомагали на Херсонщині. У середньому за місяць евакуюють 700-800 тварин, розповідає представниця проєкту Ярина Вінтонюк.

За її словами, найбільша складність – забезпечити кожну евакуацію.

Харківські волонтери за 2,5 роки евакуювали з-під обстрілів 18800 тварин - Фото 1

“Потрібні авто та пальне. Волонтери працюють під обстрілами та в умовах бездоріжжя – машини ламаються, їх січуть осколки. Наприклад, у травні втратили три машини у Вовчанську”, – зазначає Вінтонюк.

Під час однієї з тих евакуацій машину «Порятунку тварин» окупанти атакували дроном.

«Був скид поруч з авто, коли вже їхали з тваринами. Один із них уже повернувся до роботи, а другий - продовжує лікування», – розповіла Вінтонюк.

Харківські волонтери за 2,5 роки евакуювали з-під обстрілів 18800 тварин - Фото 2

Після евакуації всіх вивезених підопічних оглядають ветеринари в харківській клініці, за потреби проводять операції та призначають лікування. Менше ніж 20% тварин мають поранення, здебільшого йдеться про виснаження внаслідок перебування в зоні бойових дій.

Харківські волонтери за 2,5 роки евакуювали з-під обстрілів 18800 тварин - Фото 3

Близько 20% евакуйованих тварин згодом забирають власники. Зараз новий дім шукають для півтори тисячі тварин. В організації є екіпажі, які транспортують тварин по Україні, – до людей, що готові прийняти кота чи собаку. Також «Порятунок тварин» організовує вивезення за кордон, готує всі необхідні для цього документи.

Як повідомлялося, завдяки волонтерам та небайдужим людям переселенець на кріслі колісному Аркадій Сніткін разом із вівчаркою Герою переїхали у власний будинок на Кіровоградщині.

Теги по теме
Харьков Животные
Источник материала
loader