Політв'язень Сервер Зекір'яєв піддається тортурам у російській в'язниці - дружина
Політв'язень Сервер Зекір'яєв піддається тортурам у російській в'язниці - дружина

Політв'язень Сервер Зекір'яєв піддається тортурам у російській в'язниці - дружина

Кримськотатарський активіст Сервер Зекір'яєв, засуджений до 13 років ув'язнення у «справі кримських мусульман», страждає від тортур у виправній колонії №1 Тульської області РФ.

Про це повідомила його дружина Зарема у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Мій чоловік - кримський татарин, політв'язень Сервер Зекір'яєв продовжує зазнавати тортур! У серпні цього року вже неодноразово було відомо про тортури у виправній колонії № 1 Тульської області», - написала вона.

За словами жінки, після прийому їжі та тренувань у чоловіка з'являється блювання з піною, він відчуває постійний гіркий смак у горлі, паморочиться в голові. Здоров'я Зекір'яєва виснажено, а отруєння продовжує погіршувати стан. Крім того, кримський татарин змушений дихати випарами з каналізаційних труб.

Зарема Зекір'яєва зверталася до адміністрації колонії та російської прокуратури, проте отримала відповідь, що умови у приміщенні камерного нібито «прийнятні для утримання».

«Я направила листа до Слідчого управління Слідчого комітету РФ по Тульській області з вимогою провести перевірку умов утримання чоловіка. Мені прийшов у відповідь документ, у якому закликали виконувача обов'язків керівника слідчого відділу по місту Донській Тульській області організувати розгляд звернення «за фактом можливих неправомірних дій з боку посадових осіб ФКУ ІК-1 УФСІН Росії щодо Тульської області щодо Зекір'яєва Сервера», — додала вона.

У жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір'яєв та Ернес Аметов. ФСБ Росії інкримінувала їм участь у забороненій у Росії та окупованому нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір».

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону у вересні 2020 року виніс вирок у другій бахчисарайській справі «Хізб ут-Тахрір».

Раніше Укрінформ повідомляв, що Кримськотатарський активіст Сервер Зекір'яєв, засуджений до 13 років ув'язнення у «справі кримських мусульман», скаржиться на погіршення стану здоров'я.

Теги по теме
Крым Оккупация Крыма
Источник материала
loader
loader