Вчені з’ясували, чи може музика допомогти рослинам рости
Вчені з’ясували, чи може музика допомогти рослинам рости

Вчені з’ясували, чи може музика допомогти рослинам рости

Згідно з нещодавнім дослідженням Університету Фліндерса, відтворення монотонного звуку може стимулювати активність грибка, який сприяє росту рослин. Цей висновок підвищує ймовірність того, що відтворення звуків або музики може принести користь сільськогосподарським культурам і садам.

Ідея про те, що музика може допомогти рослинам рости, обговорюється роками. Популярне американське телешоу «Руйнівники міфів» навіть провело експеримент на цю тему, вмикаючи для рослин дез-метал та класичну музику. Хоча рослини під музику росли трохи краще, ніж ті, що залишалися в тиші, результати були визнані непереконливими.

Музика і рослини: Вивчаємо можливості

Однак, зважаючи на зростаючі виклики для рослинного світу, такі як ерозія, вирубка лісів, забруднення та криза вимирання, вчені все більше занепокоєні майбутнім глобального біорізноманіття та виробництва сільськогосподарських культур.

Згідно з новим дослідженням, опублікованим в журналі Biology Letters, потенційна роль акустичної стимуляції у відновленні екосистем і створенні стійких продовольчих систем досі залишається малодослідженою.

Вплив на гриб звуком

Спираючись на попередні дослідження, в яких бактерії E. coli піддавалися впливу звукових хвиль, команда австралійських дослідників мала на меті оцінити вплив звуку на ріст і спороутворення гриба Trichoderma harzianum.

Цей гриб широко використовується в органічному землеробстві завдяки своїй здатності захищати рослини від патогенів, покращувати вміст поживних речовин у ґрунті та сприяти загальному росту рослин.

Білий шум проти тиші

Для дослідження вчені створили невеликі звукові кабіни з чашками Петрі, наповненими грибами. Замість поп-музики вони обрали білий шум, відомий як «Tinnitus Flosser Masker на частоті 8 кГц», який зазвичай використовується у відеороликах на YouTube для полегшення шуму у вухах або для того, щоб допомогти немовлятам заснути.

За словами провідного автора дослідження Джейка Робінсона, мікробіолога-еколога з Університету Фліндерса, шум, що нагадує «звук олдскульного радіо між каналами», був обраний з експериментальних міркувань.

«Ми обрали цей монотонний звук з контрольованих експериментальних міркувань, але може виявитися, що більш різноманітний або природний звуковий ландшафт є кращим», — сказав Робінсон, додавши, що для вивчення цього питання потрібні додаткові дослідження.

В експерименті гриби піддавалися впливу звуку на рівні 80 децибелів протягом 30 хвилин на день. Через п’ять днів дослідники помітили, що гриби, які перебували під впливом звуку, мали вищий ріст і спороутворення порівняно з тими, які залишалися в тиші.

Як музика може стимулювати ріст рослин?

Хоча результати дослідження не є остаточними, дослідники запропонували кілька можливих пояснень. Одна з теорій полягає в тому, що акустичні хвилі можуть викликати п’єзоелектричний ефект, який перетворює звук на електричний заряд, що може стимулювати ріст грибів.

Інша можливість пов’язана з крихітними рецепторами на мембранах грибів, відомими як механорецептори. Ці рецептори, подібні до рецепторів шкіри людини, які допомагають відчувати дотик, можуть реагувати на звукові хвилі, що призводить до каскаду біохімічних подій, які активують гени, пов’язані з ростом.

«Можливо, звукові хвилі стимулюють ці механорецептори у грибах, які потім запускають каскад біохімічних подій, що призводять до ввімкнення або вимкнення генів — наприклад, генів, що відповідають за ріст», — пояснив Робінсон.

Майбутні напрямки досліджень

Робінсон підкреслив, що хоча попередні дослідження показують, що гриби реагують на звук, поки що незрозуміло, чи приносить це користь рослинам. Наступним кроком, за його словами, буде вивчення того, чи може відтворення звуку впливати на цілі мікробні спільноти в ґрунті або навіть прискорювати процеси відновлення ґрунту.

«Чи можемо ми впливати на мікробні спільноти ґрунту або рослин в цілому? Чи можемо ми прискорити процес відновлення ґрунту, стимулюючи землю природними звуковими ландшафтами? Який вплив це може мати на ґрунтову фауну? Існує багато важливих питань, які не дають нам спокою», — сказав Робінсон.

Акустична стимуляція і ріст рослин

За словами дослідників, результати вказують на те, що акустична стимуляція впливає на ріст грибів, що сприяють росту рослин, і потенційно полегшує їхнє функціонування.

«Механізмом, відповідальним за це явище, може бути стимуляція механорецепторів грибів та/або потенційно п’єзоелектричний ефект, однак для підтвердження цієї гіпотези необхідні подальші дослідження», — зазначили експерти.

«Наше нове дослідження підкреслює потенціал акустичної стимуляції для зміни важливих властивостей грибів, які, за умови подальшого розвитку, можуть бути використані для відновлення екосистем та сталого сільського господарства».

Источник материала
loader
loader