Знімки NASA показують дірку в колесі марсохода Curiosity після 12 років на Марсі
Знімки NASA показують дірку в колесі марсохода Curiosity після 12 років на Марсі

Знімки NASA показують дірку в колесі марсохода Curiosity після 12 років на Марсі

На нових фотографіях видно кілька значних дірок в одному з коліс марсохода НАСА «К’юріосіті», що свідчить про те, що 12 років блукання суворим ландшафтом Червоної планети завдали шкоди безстрашному мандрівному роботові.

Вперше «К’юріосіті» приземлився на Марсі 5 серпня 2012 року, і спочатку очікувалося, що він пробуде там лише два роки. Але витривалий марсохід перевершив очікування і протримався на Червоній планеті 4 323 марсіанських дні, або сол, подолавши понад 20 миль (32 кілометри) навколо кратера Гейла, де він спочатку приземлився.

За цей час «К’юріосіті» використовувався вченими для вивчення неба Марса, пошуку ознак інопланетного життя і шпигунства за далеким боком Сонця. Марсохід також виявив на Червоній планеті численні дивацтва, серед яких скеля у формі книги, мінеральна квітка, культовий символ «Зоряного шляху» і таємничий «інопланетний» дверний отвір.

Однак нові фотографії, зроблені ручним об’єктивом Mars Hand Lens Imager (MAHLI) Curiosity і опубліковані NASA 24 вересня, показують, що епічна подорож марсохода завдала шкоди середньому правому колесу робота. На знімках видно кілька великих розривів у сильно подряпаній шині колеса, в тому числі один особливо великий отвір, який відкриває внутрішні механізми колеса. Наразі незрозуміло, коли ці дірки з’явилися вперше і чи зазнали подібних пошкоджень інші колеса марсохода.

Знімки NASA показують дірку в колесі марсохода Curiosity після 12 років на Марсі - Фото 1
Кілька інших менших розривів також видно на сильно подряпаній шині колеса.(Кредит зображення: NASA/MAHLI)

Пошкодження можуть виглядати погано, але Curiosity «все ще тримається добре, незважаючи на деякі з найгірших знущань з боку Марса», — написала в заяві інженер з експлуатації місії Ешлі Строуп.

Немає жодних ознак того, що марсохід зупиниться найближчим часом. Але якщо це станеться, він приєднається до зростаючого списку нещодавніх жертв роботів на Марсі, включаючи китайський марсохід «Чжурон», який, як стало відомо, завершив свою роботу минулого року після місяців спекуляцій навколо його бездіяльності, і гелікоптер НАСА «Інженюті», який відправив своє останнє повідомлення на Землю у квітні.

Источник материала
loader
loader