На дні озера Мічиган знайдені таємничі кратери
На дні озера Мічиган знайдені таємничі кратери

На дні озера Мічиган знайдені таємничі кратери

З максимальною глибиною 925 футів, широкі води озера Мічиган завжди зберігали в собі відчуття таємничості та інтриги. Нещодавні дослідницькі експедиції виявили нову загадкову несподіванку: серію величезних кратерів, розкиданих по дну озера, які вперше були помічені у 2022 році.

Кратери були вперше виявлені під час місії з картографування дна озера в заповіднику, який був місцем багатьох корабельних аварій. Ці своєрідні кола з’явилися на зображеннях гідролокатора, натякаючи на природні утворення, а не на щось створене людиною.

«Будь-яке нове відкриття на Великих озерах є захоплюючим, — сказав Расс Грін, який очолював картографічний проект. «Але ці особливості дійсно виділяються — вони знаходяться на більшій глибині і не були відомі раніше, наскільки ми можемо судити».

Брендан Бейлод, відданий мисливець за затонулими кораблями, також помітив кола під час пошуків затонулого вантажного судна. Він був переконаний, що кола були кратерами.

«У нашій пошуковій сітці їх були десятки, — сказав Байлод. «Більшість з них були діаметром від 500 до 1000 футів і неправильної форми».

Приховані кратери в озері Мічиган

Після обробки даних початкового картографічного проекту Грін і Байлод звернулися до вчених з Лабораторії екологічних досліджень Великих озер (GLERL) Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) за експертною оцінкою.

Команди об’єднали зусилля для подальшого дослідження загадкових кіл. У 2022 році вони провели детальне дослідження за допомогою дистанційно керованого апарату, встановивши, що кожне коло є природним величезним кратером. Їх нарахували близько 40, і всі кратери простягаються на південь від точки на південний схід від Шебойгана, штат Вісконсін, у напрямку до Порт-Вашингтона.

Стів Руберг, дослідник GLERL, описав кратери як «ідеальні, маленькі кола» на дні озера. Команда, однак, вважає, що в глибинах озера Мічиган може бути більше кратерів.

Воронки чи кратери?

Ці утворення мають разючу схожість з воронками, раніше виявленими на дні озера Гурон, яке межує з Мічиганом і Канадою.

Воронки зазвичай утворюються, коли підземні води розчиняють корінну породу, спричиняючи обвал верхнього шару. Враховуючи вапнякову основу озера Мічиган, яка схильна до розчинення, консенсус схиляється до того, що ці особливості є карстовими воронками. Однак деякі дослідники, такі як Бейлод, віддають перевагу терміну «кратери», доки не з’явиться більше емпіричних доказів.

«Я думаю, що їх точніше було б назвати кратерами, які утворилися в глибоких донних відкладеннях або через підняття води знизу, або через виділення вуглеводнів, що потрапили в пастку», — говорить Байлод.

Нещодавнє дослідження не виявило жодних ознак того, що вода витікає зі свердловин. Це свідчить про те, що під дном озера циркулюють підземні води.

Значення кратерів

У цих кратерах процвітає підводне життя: дрібна риба, прісноводні креветки та інвазивні мідії квагга «роблять там свою справу в темряві», — каже Руберг.

Точні наслідки цих кратерів для озера Мічиган та його екосистеми ще не зрозумілі. Тим не менш, серед дослідників панує атмосфера очікування і цікавості.

«Ми досліджуватимемо їх протягом наступних років, щоб дізнатися більше і з’ясувати, як вони туди потрапили і яку роль вони відіграють в екосистемі озера Мічиган», — сказав Грін.

Значення озера Мічиган

Озеро Мічиган — єдине Велике озеро, яке повністю знаходиться в межах кордонів США, і є життєво важливим елементом екологічної та культурної спадщини Північної Америки. Розкинувшись на 22 000 квадратних миль, воно охоплює чотири штати — Вісконсин, Іллінойс, Індіану та Мічиган — і живить багату і складну екосистему.

Тут процвітають місцеві види, такі як озерна форель і сиг, тоді як інвазивні мідії квагга кидають виклик екологічному балансу озера. Сформований льодовиками близько 10 000 років тому, вапняковий басейн озера розповідає історію динамічного геологічного минулого.

Майбутнє дослідження Великих озер

Нещодавні відкриття озера Мічиган, зокрема великі кратери на його дні, проливають нове світло на його давнє формування та еволюцію і пропонують цікаві підказки про те, як з’явилося це величезне прісноводне водоймище. Значення озера Мічиган не обмежується його геологією. Воно слугує лінією життя для мільйонів людей, підтримуючи рекреацію, торгівлю та виступаючи важливим джерелом прісної води.

Таємниці, приховані в глибинах озера Мічиган, підкреслюють його динамічну та мінливу природу, і тут ще багато чого треба вивчити. Насправді, з усіх п’яти Великих озер лише близько 15 відсотків дна було нанесено на карту з високою роздільною здатністю. Вчені кажуть, що ми знаємо більше про поверхню Марса, ніж про дно Великих озер.

Источник материала
loader