Вчені знайшли можливе просте рішення від болю в спині
Вчені знайшли можливе просте рішення від болю в спині

Вчені знайшли можливе просте рішення від болю в спині

Відповідно до дослідження, проведеного у Фінляндії, скорочення щоденного сидіння може допомогти запобігти посиленню болю в спині. Зміна пози та активність є ключовими для здоров’я спини.

Недавнє дослідження, проведене Університетом Турку у Фінляндії, показало, що зменшення щоденного часу сидіння допомогло запобігти посиленню болю в спині протягом шестимісячного періоду. Це відкриття підкріплює існуючі знання про взаємозв’язок між фізичною активністю та болем у спині, а також основні механізми, пов’язані з болем у спині.

Інтуїтивно легко подумати, що скорочення сидіння допоможе впоратися з болем у спині, але дані попередніх досліджень напрочуд мізерні. Дослідження, проведене Центром ПЕТ Турку та Інститутом UKK у Фінляндії, дослідило, чи може скорочення щоденного сидіння запобігти або полегшити біль у спині серед дорослих із надмірною вагою або ожирінням, які проводять більшу частину свого дня сидячи. Учасники змогли скоротити час сидіння в середньому на 40 хвилин на день протягом шестимісячного дослідження.

Біль у спині та графік сидіння
На малюнку представлено зміну інтенсивності болю в спині за шкалою від 0 до 10. Сині смуги представляють осіб у групі втручання, які зменшили сидячість, а червоні смуги представляють учасників контрольної групи, які не змінили своїх звичок сидіти. Більшість учасників групи втручання зменшили біль у спині, тоді як біль у спині в учасників контрольної групи мав тенденцію до посилення. Авторство: Джооа Норха

«Наші учасники були звичайними дорослими людьми середнього віку, які багато сиділи, мало займалися спортом і трохи набрали зайвої ваги. Ці фактори не тільки збільшують ризик серцево-судинних захворювань, але й болю в спині», – говорить докторант і фізіотерапевт Йооа Норха з Університету Турку у Фінляндії.

Попередні результати тієї ж та інших дослідницьких груп показали, що сидіння може бути шкідливим для здоров’я спини, але дані були попередніми.

Надійні методи вивчення механізмів болю в спині

Дослідники також досліджували потенційні механізми запобігання болю в спині.

«Однак ми не спостерігали, щоб зміни болю в спині були пов’язані зі змінами метаболізму жиру або глюкози в м’язах спини», — каже Норха.

Люди з болем у спині мають надмірні жирові відкладення в м’язах спини, а порушення метаболізму глюкози або чутливість до інсуліну можуть спричинити біль. Тим не менш, біль у спині можна запобігти або полегшити, навіть якщо не відбулося покращення складу м’язів або метаболізму. Дослідники використовували магнітно-резонансну томографію (МРТ) і ПЕТ-зображення, яке базується на радіоактивному індикаторі, для вимірювання м’язів спини.

«Якщо у вас є схильність до болю в спині або надмірного сидіння, і ви хвилюєтеся за здоров’я спини, ви можете спробувати знайти способи зменшити сидіння на роботі або під час дозвілля. Однак важливо зазначити, що фізична активність, така як ходьба або більш швидкі вправи, краще, ніж просто стояти», – зазначає Норха.

Дослідники хочуть нагадати нам, що перемикання між позами важливіше, ніж просто пошук ідеальної пози.

Источник материала
loader
loader