Вчені стверджують, що Антарктида зеленіє з безпрецедентною швидкістю
Вчені стверджують, що Антарктида зеленіє з безпрецедентною швидкістю

Вчені стверджують, що Антарктида зеленіє з безпрецедентною швидкістю

Сорок років тому рослинність на Антарктичному півострові була вкрай обмеженою через суворі кліматичні умови. У регіоні панували лід, сніг і низькі температури, що робило його непривітним для більшості видів рослин. Нове дослідження показує, що порівняно з 40-річною давністю рослинний покрив Антарктичного півострова збільшився більш ніж удесятеро. Але що стоїть за цим зеленим вибухом в одному із найбіліших краєвидів світу?

Озеленення Антарктиди

Дослідження, проведене дослідниками з Університету Ексетера, Університету Хартфордшира і Британської антарктичної служби, використовувало супутникові дані, щоб проаналізувати, як зміна клімату спричинила «озеленення» Антарктичного півострова. Висновки свідчать, що рослинний покрив регіону зріс із менш ніж одного квадратного кілометра у 1986 році до майже 12 квадратних кілометрів до 2021 року.

«За останні 60 років в Антарктиді спостерігалося значне підвищення температури, до того ж темпи потепління були найвищими в регіонах Західної Антарктики та Антарктичного півострова (AP) і відбувалися набагато швидше, ніж середнє глобальне потепління», — пишуть дослідники.

Прискорені темпи озеленення Антарктиди

Звіт розкриває більше про цю тенденцію озеленення. Він не просто зростає — він прискорюється — за останні п’ять років зростання склало 30% порівняно з початковим періодом дослідження. Ми говоримо про додаткові 400 000 квадратних метрів зелені щороку в цей період.

Висновки супутника повторюють попередні дослідження. Основні зразки з покритих мохом екосистем на півострові розповіли схожу історію — останнім часом темпи росту рослин стрімко зросли.

Як озеленюється Антарктида

Як рослини знаходять спосіб процвітати в таких суворих місцевостях? «Рослини, які ми знаходимо на Антарктичному півострові — переважно мохи — ростуть, мабуть, у найсуворіших умовах на Землі», — сказав доктор Томас Роланд з Університету Ексетера.

«У ландшафті, як і раніше, майже повністю домінують сніг, лід і скелі, і тільки крихітна фракція колонізована рослинним життям. Але ця крихітна фракція різко зросла — показуючи, що навіть ця велика й ізольована «дика місцевість» зазнає впливу антропогенних змін клімату.»

Що далі для півострова?

Хоча зелене вторгнення може здатися перемогою біорізноманіття, це можуть бути не всі веселки і метелики — або, в даному випадку, мох і водорості. Доктор Оллі Бартлетт з Університету Хартфордшира попереджає, що, оскільки ці екосистеми зростають і клімат продовжує потеплішати, чужорідні види можуть зіпсувати вечірку.

Ці небажані гості можуть поїхати з екотуристами, вченими або іншими відвідувачами півострова, потенційно порушуючи крихкий баланс цієї унікальної екосистеми.

Динаміка екосистеми в більш зеленому ландшафті

Розквіт рослинного світу на Антарктичному півострові вносить значні зміни в динаміку місцевої екосистеми. Оскільки ці мохи та інша рослинність розширюють свою присутність, вони інвестують у нові біологічні взаємодії з існуючими видами, створюючи міні-екосистему в тому, що колись вважалося безплідним пустирем.

Источник материала
loader
loader