Артема Дмитрука виключать з Комітету з питань правоохоронної діяльності
Артема Дмитрука виключать з Комітету з питань правоохоронної діяльності

Артема Дмитрука виключать з Комітету з питань правоохоронної діяльності

Про це йдеться в проєкті постанови «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України девʼятого скликання», який отримала громадська ініціатива «Голка».

Народного депутата Артема Дмитрука, який незаконно виїхав з України, виключать з Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності. 

Про це йдеться у проєкті постанови «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України девʼятого скликання», який отримала громадська ініціатива «Голка».

Автором проєкту є голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

Артема Дмитрука виключать з Комітету з питань правоохоронної діяльності - Фото 1

7 жовтня «Голка» також повідомила про те, що Артем Дмитрук в онлайн-режимі голосував на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, на якому також були присутні правоохоронці. Громадська ініціатива надіслала запит, аби дізнатися, у яких голосуваннях Дмитрук брав участь, і чи хоч хтось з'ясовував у нього, як йому вдалося перед підозрою втекти за кордон.

Вже 25 серпня, після того як стало відомо про втечу нардепа, генеральний прокурор повідомив Дмитруку про підозру в нападі на правоохоронця та військового і спробі викрасти зброю.

За даними слідства, йдеться про два епізоди. В одному депутат разом із групою людей в Одесі напав на правоохоронця, завдавши йому тілесних ушкоджень та намагаючись викрасти в нього зброю (про це раніше офіційно не повідомлялося). В іншому йдеться про бійку в центрі Києва в жовтні 2023 року за участю Дмитрука та депутата від «Слуги народу» Олександра Куницького, коли нардеп завдав колишньому військовому декілька ударів, зокрема в голову.

29 серпня депутата Артема Дмитрука оголосили в міжнародний розшук. Того ж дня Печерський районний суд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді арешту без права застави.

Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що Артему Дмитруку хтось допоміг перетнути кордон, імовірно, службові особи різних органів. За даними «УП», Україна відправила Молдові запит на затримання Дмитрука, але не надала для цього жодних підстав (як-от рішення суду чи підозру у скоєнні злочину), тож його не було реалізовано. 

Артем Дмитрук був обраний депутатом Верховної Ради у 2019 році від партії «Слуга народу». Був членом Комітету з питань правоохоронної діяльності. У листопаді 2021-го Дмитрука виключили зі складу фракції та комітету після того, як він дав інтерв'ю підозрюваному в держзраді Анатолію Шарію, де заявив про своє розчарування в «Слузі народу». 

Дмитрук відомий численними скандалами, зокрема антивакцинаторською позицією та підтримкою УПЦ МП. У 2020 році він клав квіти до Будинку профспілок в Одесі, де 2 травня 2014 року загинула група сепаратистів, а в січні 2022-го влаштував бійку в Одеській міськраді, щоби пройти до зали засідань. 

Вже цього року Дмитрук став іподияконом УПЦ МП, а в лютому вніс заставу за ієродиякона УПЦ МП Павла Музичука, якого підозрюють у виправдовуванні збройної агресії РФ. У листопаді 2023-го Дмитрук разом з низкою нардепів від «Слуги народу» та колишньої «ОПЗЖ» збирали підписи до спікера Руслана Стефанчука з вимогою відправити законопроєкт «про заборону УПЦ МП» до Венеційської комісії, щоб зірвати його подальше просування. У квітні 2024 року журналісти Bihus.Info з'ясували, що Дмитрук співпрацював з підозрюваним у держзраді священником УПЦ МП Сергієм Чертиліним у протидії прийняттю законопроєкту про заборону пов'язаних із РПЦ організацій.

Читайте також:

  • Депутат-спортсмен у рясі: чим відомий Артем Дмитрук
  • Хто сповідує брехню: фактчек депутатів, які проти заборони УПЦ МП
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
нардепи
Источник материала
loader
loader