Пошкоджене судно з російською селітрою кілька тижнів не пускають у порти Євросоюзу - NYT
Пошкоджене судно з російською селітрою кілька тижнів не пускають у порти Євросоюзу - NYT

Пошкоджене судно з російською селітрою кілька тижнів не пускають у порти Євросоюзу - NYT

Вже кілька тижнів судно Ruby під прапором Мальти, яке переводить аміачну селітру з Росії, плаває вздовж узбережжя Північної Європи в пошуках порту, але жодна країна не дозволила йому наблизитися, побоюючись вибуху добрива, яка перевозиться на борту.

Про це повідомляє The New York Times, передає Укрінформ.

Вантажне судно Ruby перевозить 20 000 тонн російської аміачної селітри - речовини, що використовується для виробництва добрив. Судно вийшло з порту Кандалакша на північно-західному узбережжі Росії в серпні. Незабаром після цього воно сіло на мілину, отримавши пошкодження, які, як повідомили власники судна, не дозволили йому продовжити шлях до кількох портів Африки, куди воно мало доставити свій вантаж.

Потім судно вирушило до Норвегії, де біля портового міста Тромсе його оглянули інспектори: у судна було пошкоджене кермо, гребний гвинт і були деякі тріщини в корпусі. Норвегія відправила судно на ремонт із вимогою, щоб його супроводжував буксир.

Екіпаж судна планував вирушити на ремонт до Литви, проте прем'єр-міністерка країни Інгріда Шимоніте заявила, що судну буде відмовлено у вході в порт у Клайпеді. За словами міністра закордонних справ Литви Габріеліуса Ландсбергіса, незважаючи на відсутність доказів зловмисних намірів відносно Ruby, Литва «не може дозволити собі бути беззахисною в будь-яких контактах з Росією».

Судну також не дозволили пришвартуватися на Мальті, незважаючи на те, що воно йшло під мальтійським прапором і належало компанії, зареєстрованій на Мальті, - міністерство транспорту заявило, що зайти в порт можна буде лише за умови, що судно спочатку вивантажить селітру.

Після цього Ruby повернуло до Британії. Але коли воно наближалося, колишній посол Литви у Великій Британії Ейтвідас Баярунас опублікував колонку, в якій назвав судно «плаваючою мегабомбою», попередивши про можливу російську диверсію. Британські ЗМІ швидко поширили цю інформацію.

Наразі, згідно з заявою менеджера, судно запросило дозвіл на стоянку, щоб перевантажити селітру на інше судно і провести ремонт, але екіпаж чекає на відповідь від британської влади.

Як зазначається, влади країн бояться повторення трагедії, яка сталася в Лівані у 2020 році – тоді судно, яке перевозило 2750 тонн аміачної селітри вибухнуло, зруйнувавши порт Бейрута і забравши життя понад 190 осіб.

«Затримка судна підкреслює недовіру і підозри, з якими зіткнулися судна, пов'язані з Росією, з початку війни в Україні. Уряди деяких країн висловлюють занепокоєння, що судно може бути «троянським конем», відправленим для диверсій життєво важливої судноплавної та портової інфраструктури», - резюмують у статті.

Як повідомляв Укрінформ, США зафіксували підвищену військову активність Росії навколо підводних кабелів ЄС і вважають, що тепер РФ зможе планувати диверсії, спрямовані на виведення з ладу критично важливої світової комунікаційної інфраструктури.

Фото: Stian Saur/Nordlys/TT/IMAGO

Теги по теме
Россия Евросоюз
Источник материала
loader
loader