Різна група крові в матері та дитини під час вагітності: наскільки це небезпечно
Різна група крові в матері та дитини під час вагітності: наскільки це небезпечно

Різна група крові в матері та дитини під час вагітності: наскільки це небезпечно

Багато майбутніх батьків знають про конфлікт резус-факторів – це невідповідність резус у матері та плоду, що викликає імунну реакцію в організмі матері на "вторгнення" чужорідних білків, пише Medline Plus.

Чому виникає конфлікт між групами крові

Цікаво, що існує також ймовірність конфлікту з різними групами крові дитини та матері. Причина конфлікту полягає в різному складі білків антигену та антитіл на еритроцитах та в плазмі крові:

  • Група крові O (перша): Немає антигенів, є антитіла до антигенів А та В.
  • Група крові A (друга): Є антигени А, антитіла до В.
  • Група крові В (третя): Антигени В, антитіла до антигенів А.
  • Група крові AB (четверта): Антигени A і B і антитіл немає.

Антигени A не пройдуть "паспортний контроль" в організмі, де до них є антитіла: імунні клітини будуть виловлювати та знищувати еритроцити, на яких прибули ці антигени.

У випадку, якщо у матері група крові О, а дитина має А або В, то в організмі матері ці антигени сприймаються як незнайомці, що спричиняє вироблення антитіл. Вони можуть проходити через плаценту та атакувати еритроцити дитини, що призводить до гемолітичного захворювання новонароджених.

Конфлікт виникає коли є дві умови: наявність антитіл у матері до антигенів плоду та здатність цих антитіл проникати через плаценту. Що стосується прогнозу можливості конфлікту, то його можна очікувати, якщо:

  • у матері група крові О, а батько А, В або АВ;
  • у матері А, а у батька В або АВ;
  • у матері В, у батька А або АВ.

Наслідки конфлікту між групами крові

Такий конфлікт може призвести до легкого ступеня анемії та гіпербілірубінемії у новонародженому, що в деяких випадках викликає жовтяницю. У рідкісних випадках можна спостерігати набряк, блідість, збільшення розміру печінки або селезінки та накопичення рідини в організмі дитини.

    Хоча конфлікт групи крові рідко призводить до серйозних наслідків, іноді використовують переливання крові або фототерапію для лікування анемії або жовтяниці у дитини.

    Іноді під час вагітності або після пологів жінкам вводять імуноглобуліном для запобігання гемолітичного захворювання. Однак це частіше використовується для конфлікту з резус-фактором. Швидше за все, не знадобиться додаткових процедур, і спостереження у лікаря буде достатньо.

    Источник материала
    loader