Російські «воєнкори» йдуть на дно: дайджест пропаганди за 4-6 жовтня 2024
Російські «воєнкори» йдуть на дно: дайджест пропаганди за 4-6 жовтня 2024

Російські «воєнкори» йдуть на дно: дайджест пропаганди за 4-6 жовтня 2024

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 4-6 жовтня 2024 року.

Оригінал публікації на сайті «Центру стратегічних комунікацій» за посиланням

  1. ФСБ спростувало брехню Путіна
  2. Діаспори у РФ вже називають «ОЗУ»
  3. «Тринадцятому» «воєнкору» не пощастило
  4. Про що свідчить «нова» версія деанону Z-блогерів

ФСБ спростувало брехню Путіна

4 жовтня глава ФСБ Бортніков став першим високопоставленим російським чиновником, який визнав, що організатором теракту у «Крокусі» було афганське відділення ІДІЛ, а не українські спецслужби, на чому раніше наполягав Путін.

«Достеменно відомо, що члени «Вілаяту Хорасан» (афганське крило ІДІЛ. – Ред.) цілеспрямовано «працювали» по таджицькій діаспорі в Росії через інтернет, фізично перебуваючи в Афганістані», — сказав Бортніков.

Російські «воєнкори» йдуть на дно: дайджест пропаганди за 4-6 жовтня 2024 - Фото 1

«Вілаят Хорасан» відразу ж взяв на себе відповідальність за бійню, проте російська влада неодноразово стверджувала, що до теракту «може бути причетна Україна». Київ категорично відкинув облудні звинувачення та й Москва жодних доказів, звісно ж, не надала.

Але найцікавішою є впевненість Путіна в тому, що Росія буцімто «не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо демонструє унікальний приклад міжконфесійної злагоди і єдності».

Російські «воєнкори» йдуть на дно: дайджест пропаганди за 4-6 жовтня 2024 - Фото 2

Щоправда, після цих слів відбулися щонайменше три атаки, під час яких нападники говорили про свій зв’язок з ІДІЛ: у Дагестані, Ростові-на-Дону і у Суровікіно. Тож усвідомлена, навмисна брехня Путіна про «українські сліди» б’є насамперед по росіянах, яких не здатне захистити хвалене ФСБ. Але схоже, що ненависть Путіна до українців сильніша.

Діаспори у РФ вже називають «ОЗУ»

Згадана заява Бортнікова отримала відповідну реакцію з боку Z-блогерів та медійників. Одразу після цього «патріотичні» Telegram-канали почали атаку на діаспори, оголосивши їх «озброєними злочинними угрупованнями» (ОЗУ) і закликавши до їхньої ліквідації.

–        Головред видання Regnum Ахмедова написала, що «діаспора – це незаконне утворення, її на території РФ не повинно бути».

–        «Воєнкор» Коц назвав їх «шкідливими утвореннями, які працюють проти асиміляції приїжджих і дають своїм лідерам політичну вагу, прикриваючись якою вони починають займатися відвертим криміналом».

–        Z-блогер Альохін заявив, що «залишити в законі можна тільки корінні народи РФ, у яких немає держав. Усі інші автономії та діаспори необхідно вважати ОЗУ, що загрожують нацбезпеці РФ».

–        «Патріот» Живов запропонував «створити у ФСБ управління з боротьби з етнічною оргзлочинністю, запровадити візовий режим із країнами Середньої Азії та Кавказу, провести ревізію паспортів РФ, а лобістів міграції сприймати як агентів британської розвідки».

–        Прокремлівський блогер Онуфрієнко також пов’язав діаспори із спецслужбами Заходу: «Легалізація діаспор – це легалізація етнічних мафіозних груп і західної розвідувальної агентури».

–        Заступник голови Держдуми Петро Толстой анонсував, що найближчим часом буде розглянуто законопроєкт, який переведе незаконну міграцію до розряду особливо тяжких злочинів. Після цього максимальний термін за відповідною статтею зросте до 15 років, а штрафи – до 10 млн рублів. 

НАСПРАВДІ, прем’єр-міністр Таджикистану Кохір Расулзода вже заявив, що його країну не може не турбувати «тенденція повсюдного порушення основних прав і свобод наших громадян у РФ». За його словами, почастішали факти недопуску, заборони на в’їзд і депортації громадян Таджикистану «під широким і розпливчастим формулюванням забезпечення безпеки». Офіційний Душанбе вже закликав громадян Таджикистану утриматися від поїздок до Росії. 

Вже зараз багато аналітиків припускають, що наступну «СВО» Кремль буде проводити проти мігрантів. Питання про те, яким за своїм етнічним складом буде «русский мир» наприкінці ХХІ століття, справді актуальне для Росії. Але поки не ясно, хто саме і від кого незабаром звільнятиме «своїх братів і сестер». Хоча б тому, що за даними МВС РФ, станом на 1 вересня в Росії перебуває понад 6 млн іноземців. 

Втім, тенденції пропаганди очевидні: колись росіян заздалегідь готували до того, щоб оголосити українців «неонацистами». Тепер настала черга заспівати пісню про «мігрантів-злочинців». І в обох випадках, звісно ж, лунає рефрен про «західні спецслужби».

«Тринадцятому» «воєнкору» не пощастило

Днями чергову втрату поніс «воєнкорівський» рух. Автора відомого Z-каналу «Тринадцятий» Гузенка затримали у Новопавлівську.

Російські «воєнкори» йдуть на дно: дайджест пропаганди за 4-6 жовтня 2024 - Фото 3

НАСПРАВДІ, міжнародна спільнота InformNapalm нагадала, що Гузенко нещодавно заповзявся критикувати генерала Алаудінова і кадирівців загалом. А ще він писав про те, що кремлівських чиновників треба вішати на стовпах. Тому важко сказати, хто сильніше хотів приструнити «Тринадцятого» — Кремль чи Кадиров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто сміятиметься останнім над «Тринадцятим» «воєнкором»?

Не таємниця, що впродовж тривалого часу Гузенко буцімто перебував у федеральному розшуку, переховуючись на ТОТ України і збираючи гроші на «гуманітарку». В російських реаліях це виглядає так: більша частина грошей віддається за «дах» силовикам на «нових територіях», а решта витрачається на власні потреби «Z-волонтера».

Вірогідно, проти Гузенка буде порушено справу за статтею «Зберігання і збут наркотиків в особливо великому розмірі» (12 років за ґратами). 

Те, що він наркозалежний, великою таємницею також ні для кого не було. До речі, у лютому в Санкт-Петербурзі затримали ще одного «воєнкора» Коца, у якого знайшли марихуану. Гузенку пощастило менше. Тому, можливо, його арешт і подальша відправка за ґрати стане сигналом для інших занадто «патріотичних воєнкорів». 

Хай там як, доля Z-пропагандистів не надто райдужна. «СВОю» роботу для Кремля вони поки що виконують, проте є для влади не більше ніж витратним матеріалом. 

Про що свідчить «нова» версія деанону Z-блогерів 

Оприлюднено нову версію правил деанонімізації блогерів у РФ. Зробили це, звісно, по-гебістські підступно — увечері перед вихідними. 

НАСПРАВДІ, нова версія мало відрізняється від попередньої. Основна відмінність полягає у тому, що тоді від блогерів, крім загальної інформації, вимагали також надавати IP-адреси. Крім того, у вересневому документі не було прописане відповідне маркування. Тепер є. 

Але цього разу Z-блогери вже не влаштовували галасу, навіть «анонімні». Наприклад, «Два майори» обмежились тим, що назвали нові правила «способом контролю над фінансовими потоками блогерів, які перебувають у Росії і адміністративним тиском на своїх, щоб чужі боялися». А канал Fighterbomber назвав проєкт «незрозумілим і таким, що не працює ані в механіці, ані в логіці…».

Втім для вибіркового і (поки що) несистемного терору бідолашних Z-блогерів і цього вистачить. Решта добровільно натягне тавро «росагента» і служитиме режиму так само завзято. А тих, хто відмовиться, чекатиме доля Гузенка, якого так символічно скрутили на площі російського міста, далекого від лінії фронту.

При цьому всі Z-блогери, яких путінська піна підняла до небес (деяких, як-от Владлена Татарського – у буквальному сенсі), розуміють, що теперішні нововведення – це ще не дно. Поки їх лише готують до глибшого занурення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader