Вчені випадково знайшли глибоководних «желеподібних» істот
Вчені випадково знайшли глибоководних «желеподібних» істот

Вчені випадково знайшли глибоководних «желеподібних» істот

Незвичайні глибоководні істоти, відомі як гребінці, можуть зливатися разом, коли вони поранені, створюючи одну масивну особину з постійно об’єднаними нервовою системою та шлунком, показує нове дослідження. За словами дослідників, ця незвичайна адаптація ніколи раніше не спостерігалася в інших видів. Дослідники виявили розплавлені желе випадково в лабораторії.

«Я був дуже схвильований [коли я їх знайшов]», — сказав Live Science в електронному листі провідний автор дослідження Кей Джокура, еволюційний біолог з Університету Ексетера у Великій Британії та Національного інституту природничих наук Японії в Оказакі. «Я негайно взяв розплавлені гребінчасті желе з кімнати, де я їх зберігав, і показав їх іншим співробітникам лабораторії».

Гребінці, також відомі як гребені, — це група з понад 100 видів драглистих краплеподібних істот із маленькими гребінчастими мацаками. Ці тварини, схожі на інопланетян, які зовні схожі на медуз, створюють світлові дисплеї в морських глибинах, підсвічуючи спеціалізовані клітини у своїх напівпрозорих тілах. Їх часто вважають одними з найхимерніших істот у морських глибинах і одними з найдавніших предків людства.

У новому дослідженні, опублікованому 7 жовтня в журналі Current Biology, дослідники описують, як вони проводили рутинні дослідження бородавчастого гребінчастого желе (Mnemiopsis leidyi), також відомого як морські волоські горіхи, коли вони виявили, що один із їхніх піддослідних відсутній. з резервуара в їхній лабораторії. Потім команда помітила, що одне з желе, що залишилося, було надзвичайно великим. І при ближчому розгляді вони зрозуміли, що це насправді дві переплетені особи, «між якими немає видимого розриву».

Дослідники підозрювали, що це злиття було раніше невідомою адаптацією, спричиненою тим, що обидві тварини отримали травми. Щоб довести це, вони спробували відтворити процес злиття, видаливши невеликі частини тіл 20 особин і поєднавши їх поруч один з одним — і дев’ять пар успішно злилися разом.

Зациклене відеозапис злитих гребінців, які реагують на подразники на їхньому спільному тілі
Дослідники перевірили, як працює нервова система злитих гребінчастих желе, тикаючи ними в різні частини з’єднаних тіл. Нервові клітини пар синхронізували їхні тіла лише через кілька годин після правильного злиття.

Пошкоджене желе швидко зливалося, часто повністю об’єднуючись протягом 24 годин після складання. Протягом двох годин після повного злиття їхніх тіл пари також продемонстрували, що їхня нервова система повністю синхронізувалась, реагуючи на подразники, такі як тикання дослідників, по всьому їхньому спільному тілу. Ця швидка нейронна інтеграція, швидше за все, є результатом унікальних нервових клітин желе, які з’єднуються одна з одною на відміну від нейронів інших тварин.

Дослідники також годували флуоресцентними креветками зі злитим желе, щоб перевірити, чи їхні шлунки також злилися. Можна було побачити, як їжа, яку проковтнув один із желе, рухається по обох шлунках, що свідчить про те, що це так.

Хоча злиті істоти діяли як одне ціле, вони не є єдиним організмом, оскільки вони мають окрему ДНК і не можуть передати свою «унікальну морфологію» наступному поколінню, сказав Джокура. «Однак, спостерігаючи, як злиті особини плавають, вони справді виглядають так, ніби вони функціонують як єдиний організм, тому було б нерозумно думати про них саме так», — сказав він. У новій статті дослідники часто називають злитих індивідів «єдиними сутностями».

Дослідники вважають, що це перший відомий випадок, коли будь-які організми здатні зливатися разом таким чином. «Поки що не було повідомлень про такий тип злиття в інших видів», — сказав Джокура.

Ймовірно, ця поведінка залишилася непоміченою серед гребінчастих желе, тому що вона, ймовірно, надзвичайно рідкісна в дикій природі, додав Джокура. Поранені особини повинні знаходитися в безпосередній близькості один від одного, щоб відбулося злиття, що набагато менш імовірно в глибоководному морі, додав він. Цей вид гребінця також може відновлюватися після травм, відновлюючи втрачені частини тіла та змінюючи процес старіння, що робить злиття з іншими особами менш важливим.

Більшість злитих пар були ще живі через три тижні, коли дослідження закінчилося через брак фінансування. Однак Джокура підозрює, що розплавлене желе могло вижити набагато довше. Він також припустив, що більше двох поранених людей можуть злитися, хоча команда ще не перевіряла це.Зараз дослідники готуються розпочати подібне дослідження на особинах іншого виду гребінчастого желе, Bolinopsis mikado, щоб перевірити, чи вони також здатні зливатися.

Источник материала
loader
loader