Вихід із Вугледара. Новий комбриг «Чорних запорожців» назвав вражаюче співвідношення сил
Вихід із Вугледара. Новий комбриг «Чорних запорожців» назвав вражаюче співвідношення сил

Вихід із Вугледара. Новий комбриг «Чорних запорожців» назвав вражаюче співвідношення сил

Вугледар штурмувало декілька російських бригад, а також окремі полки та підрозділи. У той час як обороняла місто одна 72 механізована бригада, яку посилили наприкінці вересня двома батальйонами ТрО. Комбриг 72 окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, полковник Олександр Охріменко в інтервʼю «Главкому» детально розповів про останні дні оборони міста.

«Дійсно, приймаючи смугу відповідальності, було проведено оцінку обстановки, у тому числі й оцінку сил та засобів противника. Нам протистояли 36-та окрема мотострілецька бригада 29-ї армії Збройних сил Російської Федерації, 39-та окрема мотострілецька бригада, 57-ма бригада, 91-й окремий стрілецький полк та інші підрозділи», – проінформував полковник.

Тобто, наголошує комбриг, були переважаючі сили противника і в танках та бойових машинах піхоти, і в артилерійських системах, протитанкових засобах, особовому складі. Якщо загалом оцінити бойові потенціали, співвідношення складало майже 1:9 на користь противника, заявив Охріменко.

«Об’єктивно можете зрозуміти, які були шанси на утримання цього населеного пункту і смуги оборони, що у зоні відповідальності бригади», – додав полковник. Комбриг пояснив, що будь-які теоретичні розрахунки говорять про те, що при співвідношенні сил та засобів 1:3 противник отримуватиме перевагу, а під Вугледаром було 1:9. 

28 вересня Охріменко змінив на посаді Героя України Івана Вінніка, якого, згідно з офіційним повідомленням, призначили на вищу посаду «з метою просування по службі та для передачі бойового досвіду». Військові не коментують кадрові ротації, але вочевидь, завдання новопризначеного комбрига полягало саме в тому, щоб вивести останні підрозділи зі зруйнованого міста.

За кілька днів, 2 жовтня, Генштаб офіційно повідомив про те, що українські військові вийшли з Вугледара. 

«Главком» отримав нагоду поспілкуватися з полковником Олександром Охріменком та розпитати про те, як 72-га виходила з Вугледара, чому її не виводили раніше, не чекаючи загрозливого напівоточення, та яка ситуація зараз на цій ділянці фронту.

Источник материала
loader
loader