Документалісти HBO розкрили імʼя творця біткоїна Сатоші Накамото: чи є Пітер Тодд тим, ким його вважають
Документалісти HBO розкрили імʼя творця біткоїна Сатоші Накамото: чи є Пітер Тодд тим, ким його вважають

Документалісти HBO розкрили імʼя творця біткоїна Сатоші Накамото: чи є Пітер Тодд тим, ким його вважають

У новому документальному фільмі каналу HBO Money Electric: The Bitcoin Mystery заявили, що творцем біткоїна, який ховається за ім'ям Сатоші Накамото, є канадський програміст Пітер Тодд. Що відомо про засновника криптовалюти та чому його викриття так усіх цікавить, розбирався "Ми – Україна".

Таємничий мільярдер Сатоші Накамото

У жовтні 2008 року Сатоші Накамото, анонім чи група анонімів, презентували "білу книгу" – документ на дев'ять сторінок із поясненням, що таке нова однорангова електронна безготівкова система Bitcoin P2P. Накамото не був піонером щодо криптовалюти, але за допомогою технології блокчейн він зміг вирішити її найбільшу проблему – подвійні витрати.

Фізична валюта, паперова чи монети, може існувати тільки в одному місці у визначений момент часу. Цифрова валюта або токен при використанні у транзакціях не обов'язково вилучається із чиєїсь власності і може використовуватися двома одержувачами одночасно – це і є подвійні витрати. Їм можна доволі легко запобігти, якщо використовувати централізований підхід, коли є посередник, наглядач, такий як банк.

Із децентралізованою системою проблема подвійних витрат була перешкодою для цифрових валют. Але з використанням низки інструментів у блокчейні, Накамото її вирішив: до інформації про транзакції додаються мітки часу, а їхню автентичність можна перевірити на основі консенсусного механізму.

Без банків та фінустанов у якості посередників, без центрального банку у якості регулятора, децентралізована цифрова валюта біткоїн побачила світ у січні 2009 року, через кілька місяців після початку глобальної фінансової кризи.

Біткоїн з'явився в якості альтернативи дійсній монетарній політиці, яка через кризу дискредитувала себе. Він децентралізований, приватний та не підпадає під урядовий контроль. Проте обмеження було від початку закладене творцем чи творцями. Протокол біткоїна передбачає, що його кількість обмежена 21 мільйоном. Поки ця стеля не досягнута, але лишилося небагато до межі, трохи більше 1 млн.

Нові біткоїни майнери отримують у якості винагороди за блоки транзакцій. Яка кількість майнерських адрес належать Накамото можна тільки припускати. За офіційною електронною адресою Сатоші, яка використовувалася для надсилання та отримання перших біткоїнів, баланс трохи більше 100 BTC.

Дослідники ж наполегливо шукали і вважають, що Накамото має понад 20 тис. гаманців з активами від 600 тис. до 1,1 млн BTC вартістю від $40 млрд до $80 млрд. Якщо орієнтовні оцінки хоч приблизно є вірними, вони не роблять творця біткоїнів найбагатшою людиною у світі, навіть до першої десятки він не потрапляє. Проте при спробі вивести наявні у розпорядженні Накамото кошти у готівку, принаймні частини з них, налякають інвесторів і це сприятиме падінню біткоїнів. Тобто якщо засновник не найзаможніший, то точно надзвичайно впливовий. І чи не в першу чергу через власну анонімність.

"Сатоші Накамото навмисно залишався анонімним із самого початку. Його намір весь час полягав у тому, щоб звернути увагу на той факт, що "корінна проблема традиційної валюти — це довіра, необхідна для того, щоб вона працювала", згідно з його основоположним документом. Залишаючись анонімним, Сатоші усунув із рівняння будь-які особисті упередження чи централізований контроль, забезпечивши органічне зростання Bitcoin як спільноти. На даний момент лише криптографічний доказ зможе підтвердити особу Сатоші", - каже Алекс Торн, керівник відділу загальнофірмових досліджень Galaxy.

Проте анонімність занадто інтригує, тому пошуки Сатоші Накамото не припиняються. Останнє ім'я, яке оголосили у документалці HBO Money Electric: The Bitcoin Mystery – Пітер Тодд.

Що відомо про Пітера Тодда?

"У мене на думці було кілька інших речей (як завжди)… Я перейшов до інших речей", - це цитата з останнього відомого електронного листа від Сатоші Накамото від 23 квітня 2011 року.

Після цього анонімний творець біткоїна не дає про себе знати. Принаймні на загал. Нинішньому "підозрюваному" у тому, що він Накамото, Пітеру Тодду зараз 39 років і про його біографію відомо не дуже багато.

У 2019 році у підкасті він казав, що у віці близько 15 років спілкувався із Хелом Фінні, одним із перших, хто отримав транзакцію у біткоїнах від Накамото.

У 2001 році, тобто зовсім юним, Тодд кілька місяців працював розробником системи підтримки та обслуговування Linux у Starnix, а з 2007 по 2008 рік обіймав інші короткострокові посади. З липня 2014 року є розробником Bitcoin Core на платформі Bitcoin Coinkite, а з 2015 року – радником правління цифрової платформи колекціонування Verisart.

За десять останніх років обіймав високі посади в криптоіндустрії, зокрема у якості головного наукового співробітника Mastercoin. Це цифрова валюта і протокол зв'язку, які побудовані на блокчейні біткоїна. Також у якості головного наукового співробітника біткоїн-гаманця Dark Wallet.

Неодноразово Тодд бував в Україні, брав участь у міжнародному форумі кібербезпеки у 2018 році, у зустрічі біткоїн-ентузіастів у 2023 році.

У виданні Time вказують, що "Тодд має суперечливу присутність у Twitter, де він дотримується крайніх правих поглядів щодо таких питань, як мігранти в Америці та вторгнення Росії в Україну. "Російський народ є геноцидними терористами, мета якого — вкрасти те, що є у інших. Нашою метою має бути їх винищення", – написав він у липні".

"Маю сказати, що дуже смішно бачити, як мої погляди на Україну зображують як "крайні праві", після всіх заяв про те, що Трамп збирається продати Україну, - пише 9 жовтня Тодд, - Я маю деякі особисті зв'язки з Україною, і я був там кілька разів під час повномасштабного вторгнення. Я фактично був у Києві у вересні – лише тиждень тому – серед іншого, виступаючи з українською біткоїн-спільнотою. У той місяць безпілотники Shahed кілька разів літали дуже близько до мого Airbnb, а також кілька разів був в межах 2-3 км від вибухів під час повітряних нальотів. Правильно сказати, що був відмінний від нуля шанс, що геноцидна війна Росії могла вбити мене. Я не кажу це, щоб зазначити, що я робив щось особливо сміливе чи небезпечне – буквально десятки мільйонів українців теж стикаються з цими ризиками. Часто набагато гіршими – Росія щодня навмисно цілить у мирних мешканців Херсона гранатами, скиданими з безпілотників. Це жахливо. Цілком природно хотіти, щоб злих людей зупинили; єдиний спосіб, який, ймовірно, можливий, це вбити росіян, які роблять це. Тому ви бачите навіть "хіпстерські", "миротворчі", музичні заходи в Києві, які збирають кошти на купівлю дронів для військових. Це не правий чи лівий погляд. Це просто не бажання бути вбитим".

Окрім обурення, він каже і ще одне – він не є Сатоші Накамото. Проте режисера документального фільму HBO Каллена Гобака це не переконує. Він наполягає, що особистість Накамото розкрита, як і має бути.

"Якби біткоїн припинився, якби його не сприйняли держави, не включили в 401(k)s (найпопулярніший пенсійний план приватної пенсійної системи США, - авт.), це була б інша історія. Але біткоїн все більше стає основною опорою фінансової системи. Це нікуди не дінеться. Тим часом є така анонімна фігура, яка, ймовірно або дуже ймовірно, контролює величезну частку — близько мільйона біткоїнів. Отже, я вважаю, що розуміння того, що ця особа все ще тримає ключі (від свого криптогаманця, - авт.), які насправді ідеї та наміри цієї особи або людей, є важливим, враховуючи популярність біткоїна", -кажеГобак.

Тодд кілька разів, проте жартома та у вияві солідарності щодо збереження анонімності Накамото, казав, що він Сатоші. Коли ж справа зайшла надто далеко, заперечує.

Алекс Торн у свою чергу каже, що пошук персональної інформації та викриття забагато коштували тим, кого раніше підозрювали у тому, що вони є Сатоші Накамото.

"Ті, хто має намір викрити Сатоші, повинні враховувати руйнівні наслідки доксінгу. Життя тих, чиї імена помилково оприлюднили, були зруйновані — чи то Доріан Накамото, який пережив бурю в ЗМІ, чи сім’я Хела Фінні, яка постраждала від наслідків необачних спекуляцій", - попереджає Торн.

Кого ще вважали Сатоші Накамото?

Доріан Накамото. Саме його зображення першим покаже Google, якщо вбити у пошуковий рядок "Сатоші Накамото". Він інженер-фізик на пенсії. У 2014 році пошуками Сатоші зайнялося видання Newsweek. Доріана запитали про біткоїн, але він зрозумів запитання так, що це стосується його кар'єри, та відповів, що більше до цього не причетний і не може це обговорювати.

"Я кажу, що я більше не в інженерії. Ось і все. І навіть якби я був, коли нас наймають, ви повинні підписати цей документ, угоду про те, що ви не розкриватимете нічого, що ми розголошуємо під час і після працевлаштування. Ось що я мав на увазі. Це звучало так, ніби я раніше був залучений до біткоїнів, і виглядало так, ніби я не залучений зараз. Я не це мав на увазі", - пояснював Накамото.

ЗМІ перетворили його життя на пекло, проте за фінансовий порятунок взялася біткоїн-спільнота і перерахувала йому значну кількість цифрової валюту.

Хел Фінні. Він був програмістом, одним із перших власників біткоїнів. До того ж певний час жив неподалік від Доріана Накамото. Тож він і був одним із "підозрюваних".

У серпні 2009 року у нього діагностували бічний аміотрофічний склероз і він помер унаслідок ускладнень хвороби у серпні 2014 року.

Лен Сассаман. Він був досвідченим криптографом та прихильником цифрової конфіденційності, учасником руху шифропанку, який ці принципи відстоює. Він покінчив життя самогубством у 2011 році.

Теорія про те, що Сассаман є Сатоші базується на його активній діяльності у розробці інструментів для збереження анонімності, зв'язками із Хелом Фінні, повагою з боку біткоїн-спільноти – після смерті посилання на нього додали в один з блоків на блокчейні біткоїна. Також останнє відоме послання Сатоші було надіслано за кілька місяців до самогубства Сассамана, а після цього той зник.

Нік Сабо. Комп'ютерний інженер і юрист у 2008 році розробив концепцію цифрової валюти Bit Gold із визначенням, яке схоже на концепцію біткоїна.

Відштовхуючись від того, що його стиль написання схожий на стиль Сатоші, обидва посилалися на економіста Карла Менгера і на те, що Сабо працював на DigiCash, де криптографію переносили у цифрові платежі, Домінік Фрісбі доводив у своїй книзі, що Сабо є Сатоші.

Адам Бек. Генерального директора Blockstream багато хто вважає Сатоші. Бек винайшов Hashcash – систему підтвердження роботи, яка заклала основу механізму консенсусу біткоїна. У "білій книзі" Накамото посилався на Hashcash, а Бек був одним із перших людей, з якими Сатоші зв'язався під час розробки біткоїна.

Бек постійно заперечує те, що він Сатоші. Саме через нього режисер нової документалки став придивлятися до Пітера Тодда.

"Перший раз, коли я зустрів Пітера Тодда, це було з Адамом Беком. Адам познайомив мене з Пітером. Це було на одній із біткоїн-конференцій у Латвії. І коли Адам знайомить вас з кимось, ви звертаєте увагу", - каже Гобак.

Поки що Бек офіційно не коментував чергове викриття Сатоші Накамото.

Хто б не справді не стояв за ім'ям Сатоші Накамото, викриття у цій якості Пітера Тодда скоріше завдасть шкоди йому, а не ринку криптовалюти та пов'язаним із ними фінансовими інструментами. Він не перший та, вочевидь, не останній, кого вважають творцем біткоїна. А мудрість цієї людини чи людей у тому, що тільки саме Сатоші може показати, хто він такий. Без цього ані прихильникам, ані супротивникам крипти та біткоїна остаточно нічого неможливо довести.

"Щоб остаточно підтвердити свою особу, Сатоші потрібно підписати повідомлення ключами, які, як відомо, належать йому, або перемістити в ланцюжку монети, які, як відомо, належать йому. Меншого ніколи не вистачить, - каже Алекс Торн, - Цей документальний фільм не розгадає загадку. І не треба! Анонімність Сатоші є однією з найважливіших особливостей походження біткоїна та ключовою відмінністю Bitcoin від інших криптовалют".

Источник материала
loader
loader