Москва заборонила День пам’яті в Казані, щоб ростити манкуртів для війни - татарський активіст
Москва заборонила День пам’яті в Казані, щоб ростити манкуртів для війни - татарський активіст

Москва заборонила День пам’яті в Казані, щоб ростити манкуртів для війни - татарський активіст

Влада РФ забороняє вшановувати історичні дати татарського народу, такі, як День пам’яті 15 жовтня, щоб стерти в нього згадку про власну державність, ростити манкуртів, яких можна гнати на злочинну війну проти України.

Таку думку висловив Укрінформу останній глава забороненого у РФ Всетатарського громадського центру Фаріт Закієв, який зараз перебуває в еміграції.

«Чому ФСБ та прокуратура так бояться Дня пам'яті? Народ, який забув свою історію, не має майбутнього. Влада РФ хоче поховати пам'ять про героїв, які загинули в бою за свободу і незалежність Батьківщини, стерти пам'ять про те, що татари мали свою державу. Народ без історичної пам'яті перетворюється на стадо манкуртів, які покірно йдуть вбивати українців у злочинній війні, розв'язану фашистською Росією», - сказав Закієв.

Він нагадав, як задля того, щоб провести День пам'яті у 2020 році йому довелося пройти через три суди, арешт і заплатити штраф.

«2021 року на Дні пам'яті представник Всетатарського громадського центру зачитав звернення до Державної ради РФ з вимогою визнати татар у Татарстані державотворчим народом за аналогією до змін до конституції Росії (щодо росіян як «державотворчого народу РФ», - ред.). Після цього прокуратура призупинила діяльність ВТГЦ», - підкреслив татарський діяч.

Своєю чергою віцепрем’єрка уряду незалежного Татарстану у вигнанні Аїда Абдрахманова, коментуючи ситуацію з остаточною забороною Дня пам’яті в Казані, пояснила Укрінформу, що прихильники татарської державності, татарські активісти в різних країнах продовжують вшановувати цей день. Будуть проведені мітинги, пікети, плануються виступи на політичних майданчиках, створення відеоконтенту, який поширюватиме інформацію про День пам’яті на багатотисячну аудиторію.

«Тим самим ми не тільки не дамо московитам приглушити наше устремління до незалежності та свободи, а й залучимо до нашої благородної справи ще більше прихильників і партнерів по всьому світу», - переконана Абдрахманова.

Нагадаємо, ВТГЦ – татарська суспільно-політична організація, яка існувала у 1988-2022 рр., відстоюючи духовну консолідацію татарської нації» та суверенітет Татарстану. Була визнана у Росії «екстремістською». Останній голова ВТГЦ Фаріт Закієв був оголошений владою РФ у розшук.

Наприкінці 2008 року учасники Міллі Меджлісу татарського народу (національного парламенту) вирішили заснувати уряд в екзилі. Згодом на розширеній сесії назву було змінено на «уряд Татарстану в екзилі».

Як повідомлялося, влада російської республіки Татарстану відмовила у проведенні щорічного мітингу на згадку на День пам’яті про загиблих під час оборони Казані від військ московського царя Івана Грозного.

День пам'яті та скорботи татарського народу присвячений захисникам Казані, які обороняли місто від московського війська. Він проводиться 15 жовтня на згадку про події 1552 року, коли після півторамісячної облоги місто було захоплено, а Казанське ханство приєднано до Московського царства.

Традиція проведення у Казані 15 жовтня жалобної ходи зародилася наприкінці 1980-х років. З 2000-х Москва почала забороняти ходу, формат заходу був обмежений мітингом. Останніми роками кількість учасників мітингів сягала кількох сотень людей.

Фото: Фаріт Закієв, Фейсбук

Источник материала
loader