На Конгресі з відбудови України у Познані підписали три угоди
На Конгресі з відбудови України у Познані підписали три угоди

На Конгресі з відбудови України у Познані підписали три угоди

На Конгресі з відбудови України «Сommon Future», який 7-8 жовтня відбувся у Познані, підписали три важливі угоди, які, зокрема, допоможуть польському бізнесу інвестувати в Україну, а українським компаніям відновлювати пошкоджену воєнними діями енергетичну інфраструктуру.

Про це у коментарі кореспондентові Укрінформу розповів заступник голови Польсько-української господарської палати (ПУГП) Даріуш Шимчиха.

Як зазначив експерт, у конгресі взяли участь понад 900 учасників з Польщі з України, Австрії, Туреччини та інших країн. За його словами, у межах міжнародного заходу підписано три важливі угоди.

«Перша з них підписана між міністерством фондів і регіональної політики Польщі та Банком національної економіки (BGK) РП, в результаті якої буде засновано спеціальний фонд у розмірі 250 млн злотих (близько $65 млн) для підтримки польських малих і середніх підприємств, які хочуть брати участь у відбудові України», - зазначив Шимчиха.

На Конгресі з відбудови України у Познані підписали три угоди - Фото 1

Він додав, що йдеться про підтримку різних поточних можливостей бізнесу, наприклад придбання нерухомості, техніки тощо. У межах цього проєкту буде можливість отримати кредит на суму до 10 млн злотих ($2,5 млн) з низькою відсотковою ставкою на тривалий термін. За його словами, цей механізм має запрацювати вже з наступного року і буде "першою реальною фінансовою підтримкою для польських компаній, які братимуть участь у відбудові України".

Заступник голови ПУГП також поінформував, що під час конгресу було підписано ще дві міжбанківські угоди. Зокрема, йдеться про угоди між BGK і Приватбанком та BGK і Кредобанком на 10 млн євро кожна. Кошти походитимуть з європейських фондів і будуть банківськими гарантіями для проєктів, пов’язаних з відбудовою енергетичних можливостей України. Йдеться також про підтримку для українських мікро-, малих і середніх компаній, які працюють в «червоній» і «помаранчевих» зонах.

Шимчиха повідомив, що під час форуму обговорювалося також питання створення польського фонду, який буде своєрідним рушієм для польських компаній, які користуватимуться європейським інструментом Ukraine Facility.

«Представники усіх банків підтримують цю ідею, а голова польської Ради з питань співпраці з Україною Павел Коваль задекларував, що підтримує ці дії в середині уряду і хоче упродовж кількох тижнів завершити роботу щодо підготовки змін у законодавстві, що дадуть можливість створити такий фонд», - наголосив заступник голови ПУГП.

Експерт висловив думку, що перевагою Польщі над іншими країнами є те, що Варшава знає, "що вона хоче робити в Україні і з ким це робити". Він додав, що зазвичай польському бізнесу бракувало на це коштів, але останні кроки показують, що зʼявляється польський капітал і цих коштів буде більше.

«Ми маємо не лише задуми й ідеї, а вже зʼявляються дешеві кредити і гарантії для фірм, які братимуть в цьому участь (відбудові України - ред.)», - констатував заступник голови ПУГП.

Як передавав Укрінформ, під час цьогорічного Конгресу з відбудови України «Сommon Future» відбулося 40 дискусійних панелей, на яких дискутувало 100 спікерів.

Теги по теме
Польща
Источник материала
loader