Спецвипуск подкасту «А»: «Що таке цей загадковий РДУГ?»
Спецвипуск подкасту «А»: «Що таке цей загадковий РДУГ?»

Спецвипуск подкасту «А»: «Що таке цей загадковий РДУГ?»

Розмову присвятили особливостям розвитку та виховання дітей із РДУГ.

Жовтень — підвищення обізнаності про розлад дефіциту уваги з гіперактивністю (РДУГ). Особливості розвитку та виховання дітей із РДУГ стали темою четвертого випуску подкасту «А» від фонду «Голоси дітей». До обговорення запросили клінічну психологиню, консультантку з когнітивно-поведінкової терапії, маму хлопчика, який має РДУГ, Юлію Завгородню. Про це повідомили автори подкасту на сторінці благодійного фонду «Голоси дітей» у фейсбуці.

«РАС + РДУГ. Такий набір абревіатур досить часто трапляється у дітей з аутизмом. Коли до розладу спектру аутизм супутньо додається ще й розлад дефіциту уваги з гіперактивністю. Ще те комбо! Але ще частіше РДУГ буває сам по собі. І дітям, а потім і дорослим, які мають цей розлад, насправді ой як не просто. – написала ведуча подкасту Олена ПшеничнаЦе про них кажуть «невиховані/ буйні/ шило в дупі / неконтрольовані / безвідповідальні/ гаволови»… список стереотипів можна продовжувати. На жаль, про РДУГ суспільство проінформоване, можливо, ще менше ніж про аутизм. Жовтень місяць обізнаності щодо РДУГ. І ми вирішили поговорити про нього в нашому подкасті».

Відтак із психологинею Юлією Завгородньою обговорювали:

  • Як працює мозок дитини з РДУГ, і чи відрізняються його вияви в хлопців та дівчат.
  • Що робити із соціальним соромом, який відчувають батьки нейровідмінних дітей.
  • Що буде, якщо не працювати з дитиною, а чекати, що «переросте».

Згідно зі світовою статистикою, близько 5% дітей мають розлад дефіциту уваги з гіперактивністю. Через недостатню обізнаність суспільства люди з таким розладом нейророзвитку та їхні родини часто зіштохуються з упередженнями.

РДУГ є одним із розладів нейророзвитку, він з людиною на все життя. Часто люди із РДУГ також мають аутизм, тому що ці розлади спричинюють ті самі гени. Так сталось, зокрема, у сина Олени.

У дитини з РДУГ інакше працює мозок: фронтальна лобна кора розвивається з певним уповільненням, сіра речовина має меншу ширину, менша кількість і стабільність зв’язків між нейронами.

«Затримка певних ділянок мозку становить мінус 2–3 роки порівняно з нейротиповими дітьми. Це стосується психоемоційного розвитку», — пояснила Юлія Завгородня.

До основних ознак цього розладу належать такі.

  • Надзвичайна рухливість: здається, що він / вона не зупиняється ні на мить.
  • Нездатність довго зосереджувати увагу на якихось речах, зокрема на навчанні, але може годинами складати Lego.
  • Емоційна дисрегуляція: «вибуховість», певна імпульсивність у поведінці.
  • Протестна поведінка: невиконання вказівок батьків та інших дорослих.

Якщо хлопцям із РДУГ характерні активність і метушливість, то дівчатам — неуважність, розсіяність, перемикання уваги. Тому частіше розлад діагностують хлопцям, а його вияви в дівчат стереотипно вважають «дівочою поведінкою».

Відмінності в роботі мозку спричинюють проблеми з самоконтролем: дитині важко всидіти на місці, зосередитись, розважливо реагувати. РДУГ виявляється в усіх сферах життя дитини: вдома, у садочку чи школі, дитячому майданчику, секціях і гуртках. Та за підтримки батьків і фахівців з часом можна набути всіх потрібних навичок.

«Якщо в дитини помітили ознаки РДУГ, потрібно звернутися до психіатра — тільки він може встановити діагноз. Не бійтесь, що діагноз — це клеймо. Не діагностуючи, уникаючи, чекаючи, що «переросте», ми направду забираємо в дітей можливість комфортніше для себе й суспільства дорослішати», — зазначила Олена Пшенична.

Прослухати подкаст можна на платформі «Ютуб» — за посиланням та платформі Spotify — за посиланням.

Фото: БФ «Голоси дітей» / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Источник материала
loader
loader