У США 13 штатів та округ Колумбія подали позови на «ТікТок» через шкоду психічному здоров’ю підлітків
У США 13 штатів та округ Колумбія подали позови на «ТікТок» через шкоду психічному здоров’ю підлітків

У США 13 штатів та округ Колумбія подали позови на «ТікТок» через шкоду психічному здоров’ю підлітків

Компанія «ТікТок» заявила, що категорично не погоджується з претензіями позивачів.

У США від 13 штатів та округу Колумбіям подали позови на соцмережу «ТікТок», звинувачуючи медіа-платформу в завданні шкоди молоді та неспроможності захистити її. Про це повідомив Reuters.

Проти «TiкToку» позиваються штати Нью-Йорк, Каліфорнія, Іллінойс, Кентуккі, Луїзіана, Массачусетс, Міссісіпі, Нью-Джерсі, Північна Кароліна, Орегон, Південна Кароліна, Вермонт та Вашингтон. Вони звинувачують «TiкToк» у використанні програмного забезпечення, яке навмисно викликає звикання, призначеного для того, щоб діти дивилися якомога довше та частіше, а також у спотворенні ефективності модерації контенту та вимагають фінансових санкцій проти компанії.

«TiкToк культивує залежність від соціальних мереж, щоб збільшити корпоративні прибутки», — йдеться у заяві генерального прокурора Каліфорнії Роба Бонти — TiкToк навмисно націлений на дітей, оскільки вони знають, що діти ще не мають захисту або здатності створити здорові межі навколо контенту, що викликає залежність».

Позивачі стверджують, що «TiкToк» прагне максимізувати кількість часу, який користувачі проводять у застосунку, щоб демонструвати їм рекламу.

«Молоді люди борються зі своїм психічним здоров’ям через такі соціальні медіа, як TiкToк, які викликають звикання», — заявила генеральний прокурор Нью-Йорка Летиція Джеймс.

Генеральний прокурор Вашингтона, округу Колумбія, Брайан Швалб стверджує, що «TiкToк» здійснює неліцензійний бізнес з переказу грошей через прямі трансляції та функції віртуальної валюти.

«Платформа TiкToк є небезпечною за своєю конструкцією. Це продукт, який навмисно викликає звикання, розроблений, щоб привернути молодих людей до своїх екранів», — заявив генпрокурор Вашингтона, округу Колумбія, Брайан Швалб.

У позові «TiкToк» звинуватили у сприянні сексуальній експлуатації неповнолітніх користувачів, заявивши, що прямі трансляції та віртуальна валюта соцмережі «функціонують як віртуальний стриптиз-клуб без вікових обмежень».

Компанія «ТікТок» заявила, що категорично не погоджується з претензіями, «багато з яких, на нашу думку, є неточними та оманливими», і розчарована тим, що штати вирішили подати до суду, «замість того, щоб працювати над конструктивними рішеннями загальногалузевих проблем».

Компанія запевняє, що платформа «TiкToк» забезпечує функції безпеки, маючи у тому числі стандартні обмеження екранного часу та налаштування конфіденційності за замовчуванням для неповнолітніх віком до 16 років.

  • Читайте також: Єврокомісія розслідує, як алгоритми рекомендацій контенту YouTube, TikTok і Snapchat впливають на психічне здоров'я користувачів

Нагадаємо, у березні 2022 року вісім штатів, включаючи Каліфорнію та Массачусетсом, заявили, що розпочали загальнонаціональне розслідування впливу «ТікТок» на молодь.

У серпні 2024 року міністерство юстиції США подало до суду на «ТікТок» за те, що він нібито не захистив конфіденційність дітей у програмі. Інші штати раніше подали до суду на «ТікТок» за те, що він не захистив дітей від шкоди, зокрема Юта та Техас. «ТікТок» у понеділок відкинув звинувачення в судовій заяві у цій справі.

Китайська материнська компанія «ТікТок» ByteDance бореться проти закону США, який може заборонити застосунок у Сполучених Штатах.

Фото: «ТікТок» / Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги по теме
США Соцсети
Источник материала
loader