На Хмельниччині викрили хакера, який заснував «стартап» для доступу до підсанкційних російських вебсайтів
На Хмельниччині викрили хакера, який заснував «стартап» для доступу до підсанкційних російських вебсайтів

На Хмельниччині викрили хакера, який заснував «стартап» для доступу до підсанкційних російських вебсайтів

На Хмельниччині викрили хакера, який заснував «стартап» для доступу до підсанкційних російських вебсайтів - Фото 1

28-річний чоловік організував роботу VPN-сервісу з понад 48 млн ІР-адрес для доступу до рунету. Особливості маршрутизації інтернет-трафіку надавали спецслужбам рф технічну можливість доступу до даних сервісу. Фігуранту загрожує до 15 років за ґратами.

Кіберполіцейські Хмельниччини спільно зі слідчими ГУНП та співробітниками Управління СБУ в області за процесуального керівництва Хмельницької обласної прокуратури припинили діяльність онлайн-сервісу, який надавав доступ до сайтів країни-агресора в обхід санкційних обмежень РНБО.

Правоохоронці встановили 28-річного хакера-самоучку з міста Хмельницький, який невдовзі після початку повномасштабного вторгнення рф організував незаконну діяльність VPN-сервісу.

«Стартап» дозволяв в обхід санкцій РНБО отримувати доступ до понад 48 млн ІР-адрес російського сегменту інтернету. За даними слідства, щоденний обсяг мережевого трафіку перевищував 100 гігабайт.

Для налаштування інтернет-трафіку із тимчасово окупованими територіями України та регіонами рф фігурант обладнав автономне серверне приміщення у своїй квартирі.

Окрім цього зловмисник орендував сервери, розміщені на території Німеччини, Франції, Нідерландів та рф. Завдяки цьому спецслужби ворога мали технічну можливість доступу до інформації про усіх користувачів VPN-сервісу.

Свій сервіс чоловік рекламував у власних телеграм-каналах і тематичних спільнотах, а також на всесвітньо відомому ІТ-ресурсі, де позиціонував себе у якості розробника проєктів та підшукував однодумців.

За місцями перебування зловмисника та його можливих спільників поліцейські провели обшуки у Хмельницькому та Житомирі. Виявлено та вилучено серверне обладнання, компʼютерну техніку, мобільні телефони, котрі містять докази незаконної діяльності.

Наразі поліцейські аналізують масив інформації з вилучених ґаджетів для встановлення спільників фігуранта та джерел фінансування його «бізнесу». Відпрацьовується версія співпраці хакера з агентами рф.

Слідчі оголосили фігуранту підозру за ч. 5 ст. 361 Кримінального кодексу України (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж, вчинені під час дії воєнного стану). Йому загрожує до 15 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

За результатами розслідування можлива додаткова кваліфікація.

Кіберполіція Національної поліції України

Tweet
Источник материала
loader
loader