МОЗ розпочало консультації з громадськістю щодо реформування МСЕК
МОЗ розпочало консультації з громадськістю щодо реформування МСЕК

МОЗ розпочало консультації з громадськістю щодо реформування МСЕК

Міністерство охорони здоров'я розробило законопроєкт та розпочало консультації з громадськістю щодо реформування медико-соціальної експертизи.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ, передає Укрінформ.

"10 жовтня відбулася зустріч з представниками громадських організацій та експертного середовища, де був представлений законопроєкт, що передбачає системні зміни в медичній частині експертизи", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, розроблений законопроєкт вносить зміни до 27 законів та кодексів.

"Реформування експертизи – один із ключових етапів змін. Людина не повинна бігати за «підтвердженням» важкого діагнозу – критерії для направлення на експертизу повинні бути чіткими й прозорими. Тому пропонується змінити навіть назву експертизи. Замість МСЕ буде новий процес – оцінювання повсякденного функціонування людини", - пояснюють у МОЗ.

У міністерстві зауважують, що паралельним є процес системних змін самого процесу медико-соціальної експертизи. Зокрема, у ході розробки пакета змін було запропоновано перенести експертизу в кластерні й надкластерні лікарні, що забезпечить доступність проходження для людини та поліпшить кадровий компонент комісій.

"Особливу увагу приділено цифровізації МСЕК при проходженні експертизи. Обов'язковість використання ЕСОЗ для прийняття рішень – один з антикорупційних запобіжників. Це дозволить зробити процес більш прозорим, і таким, що базується на вже наявних історичних медичних даних", - зазначають у МОЗ.

Загалом були запропоновані такі зміни: проводити експертизу в кластерних та надкластерних лікарнях, де на місці є всі необхідні спеціалісти й можливість проводити додаткові обстеження; направлення на експертизу відбуватиметься на підставі чітких критеріїв, з підтвердженням їх через електронну систему охорони здоров’я; передбачено запровадження електронного направлення для проходження експертизи; сімейний або лікуючий лікар зможуть направляти на експертизу самостійно, без залучення лікарсько-консультативної комісії.

Крім того, пропонується: при прийнятті рішення комісією та для визначення потреб людини будуть враховувати дані, внесені під час реабілітації, сама комісія може направляти й на дообстеження; буде створений окремий інструментарій оцінки потреб людини, який надалі використовуватиметься і в інших сферах; змінити порядок фінансування оновленої експертизи – кошти з окремої бюджетної програми будуть сплачувати НСЗУ за проведення кожного оцінювання.

"Зміни не стосуватимуться статусу особи з інвалідністю з визначенням відповідної групи (процес встановлення інвалідності здійснюватиметься комісіями паралельно з проведенням нової експертизи), не змінюють соціальних гарантій для осіб з інвалідністю та процес проведення медико-соціальної експертизи для дітей", - додали в МОЗ.

Як повідомлялося, 5 жовтня правоохоронці затримали та повідомили про підозру в незаконному збагаченні керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи, у якої було вилучено майже 6 мільйонів доларів.

Теги по теме
Украина Медицина
Источник материала
loader