Сильна сонячна буря може посилити полярні сяйва та вплинути на електромережі, попереджає NOAA
Сильна сонячна буря може посилити полярні сяйва та вплинути на електромережі, попереджає NOAA

Сильна сонячна буря може посилити полярні сяйва та вплинути на електромережі, попереджає NOAA

Готуйтеся, шукачі полярного сяйва: є хороші шанси, що ви зможете потрапити на гарне світлове шоу до кінця тижня! Синоптики з Центру прогнозування космічної погоди (SWPC) Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA) підкреслюють можливість сильної геомагнітної бурі в четвер (10 жовтня) і п’ятницю (11 жовтня). Цей шторм, ймовірно, належить до класу G4 — другого найвищого рівня за шкалою геомагнітних штормів SWPC, яка враховує як серйозність, так і потенційні наслідки.  

Дійсно, SWPC випустив попередження про геомагнітну бурю G4 — друге, яке вони опублікували з 2005 року. Інше з’явилося в травні минулого року напередодні шторму, який породив неймовірно драматичні полярні прояви.

У ніч на вівторок (8 жовтня) сонячна пляма AR 3848 викликала сильний сонячний спалах класу X1.8. Х-спалахи є найпотужнішим типом спалахів, і цей спалах викликав відключення радіозв’язку в освітлених сонцем частинах Землі. Синоптики SWPC проаналізували спалах, використовуючи дані, зібрані космічним апаратом Solar and Heliospheric Observatory (SOHO), і визначили, що він супроводжувався корональним викидом маси (CME), величезним виверженням сонячних частинок і магнітних полів. І цей CME спрямований на Землю, і очікується, що він спровокує потужну геомагнітну бурю, коли вдарить нас.

«Якщо ви думаєте про два магніти, які мають однакову полярність, і [ви] намагаєтеся їх з’єднати, вони відштовхуються. Якщо вони протилежні, вони з’єднуються, і магніти залишаться разом. Тут те саме», Про це на прес-конференції в середу (9 жовтня) заявив Шон Дал, координатор служби SWPC. 

«Якщо магнітне поле в CME таке ж, як у Землі, ми матимемо початковий вплив і негайне посилення геомагнітної реакції, але, ймовірно, ми не досягнемо таких суворих рівнів або потенційно вищих», — додав Даль. «Якщо він сприятливо зв’язаний, коли він проходить через нього або змінює цю конфігурацію під час проходження, тоді ми будемо посилювати відповіді. Ось де з’явиться справжній потенціал, і ми зможемо видавати наші попередження та подальші сповіщення, коли досягнемо цих рівнів активності.»

Источник материала
loader