У Польщі почалося одне з найбільших IPO в історії країни
У Польщі почалося одне з найбільших IPO в історії країни

У Польщі почалося одне з найбільших IPO в історії країни

Польська мережа магазинів Żabka опублікувала проспект емісії та почала публічне розміщення своїх акцій на Варшавській фондовій біржі, пише місцеве видання dlahandlu.pl.

Пропозиція складається з продажу 300 млн існуючих акцій, які належать CVC Capital Partners та іншим нинішнім інвесторам. Виходячи зі встановленої ціни на рівні 21,5 зл., акціонери отримають 6,45 млрд зл. ($1,6 млрд).

Пропозиція враховує до 45 млн акцій додаткового розміщення, тому фінальна вартість може збільшитися до 7,42 млрд зл.

Дебют Żabka став четвертим за величиною в історії Варшавської фондової біржі після маркетплейсу Allegro (2020 рік, 9,2 млрд зл.), страхової компанії PZU (2010 рік, 8,1 млрд зл.) і банку PKO (2004 рік, 7,9 млд зл.).

Мережа Żabka налічує 10 700 магазинів у Польщі й 20 у Румунії, але компанія оцінює свій потенціал у 19 500 – 20 000 торгових точок у Польщі та до 4000 у Румунії. Більшість магазинів працюють за франчайзингом. Компанія має вісім розподільчих центрів, 19 перевалочних комплексів, мережу «темних складів» і «темних кухонь», які використовуються для онлайн-продажів.

«До кінця року ми збираємося відкрити приблизно 50-60 магазинів у Румунії. Це дозволить нам випробувати цей формат на румунському ринку, але вже зараз можна сказати, що ми задоволені результатами», – сказав перед розміщенням Томаш Сузанскі, гендиректор Żabka Group.

«Протягом наступних п'яти років ми відкриємо приблизно 4500 магазинів у Польщі. Ми вже підписали тисячу договорів. Ми хочемо розвиватися всюди. Немає великих міст, де б наша мережа вже була повністю насичена. Навіть у таких містах, як Познань чи Вроцлав, де найбільше магазинів Żabka», – додав Томаш Бліхарскі, директор зі стратегії та розвитку групи.

Источник материала
loader
loader