Західні санкції надовго приземлили російський «стелс»: дайджест пропаганди за 9 жовтня 2024
Західні санкції надовго приземлили російський «стелс»: дайджест пропаганди за 9 жовтня 2024

Західні санкції надовго приземлили російський «стелс»: дайджест пропаганди за 9 жовтня 2024

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 9 жовтня 2024 року.

Оригінал публікації на сайті «Центру стратегічних комунікацій» за посиланням

  1. «Дембельський акорд» Discord. Приготуватись Steam
  2. Сумна доля Су-57
  3. Податкова «радість» Мінфіну РФ обернеться репараціями
  4. Що не так із херсонським «гітлерюгендом»

«Дембельський акорд» Discord. Приготуватись Steam

Як повідомляв головний російський месенджер під назвою «сарафанне радіо», після Discord до реєстру заборонених у РФ сайтів буде внесений Steam. Поки що платформу зобов’язали видалити «заборонений контент», інакше сервіс буде заблоковано.

За аналогічною схемою, нагадаємо, починалося блокування месенджера Discord, який було офіційно заблоковано в Росії напередодні.

НАСПРАВДІ, блокування Discord викликало шквал обурення. У Z-пабліках волають, що такого лиха, мовляв, не змогли їм заподіяти навіть українці з американцями, і тепер вони почуваються, як у березні 2022 року. 

Західні санкції надовго приземлили російський «стелс»: дайджест пропаганди за 9 жовтня 2024 - Фото 1

Крім того:

–          «Fighterbomber» назвав заборону Discord «ударом у спину. Російські чиновники далекі від реальності, народу і на жаль, армії».

–        «Рибарь» пише, що тепер «деякі командні центри можуть залишитися без трансляцій з дронів. Міноборони не прагне надати військам будь-яку альтернативу».

–        «Русский инженер» не розуміє, «для чого потрібно було його блокувати? Дурість це чи помилка, чи все-таки архіважлива необхідність, навіть з урахуванням шкоди для нашої армії?».

–        «Осведомитель» переймається тим, що «вже надходять повідомлення про серйозні порушення в роботі з БПЛА в зоні СВО: немає трансляцій з дронів, не працюють чати і немає координації».

Цікаво, що «воєнкори», яким не треба деанонімізуватись (Подоляка, Коц, Сладков і інші) мовчать. Мовчить і МО РФ, яке мало б першим забити на сполох. Останнє доводить, що наказ про блокування Discord (а згодом вірогідно і Steam) надійшов зі структур вище за нього, не кажучи вже про Роскомнагляд.

Хай там як, Україну та її союзників не може не тішити це змагання кремлівських веж і «дембельський акорд» Discord у РФ.

Сумна доля Су-57

Російська пропаганда вже багато років поспіль запевняє, що «імпортозаміщення» працює відмінно і санкції Росії лише на користь. Але реальність спростовує ці вигадки. Наприклад, дуже показова історія російського винищувача Су-57 за технологією «стелс», який мав стати відповіддю на американський Lockheed Martin F-22 Raptor.

Про Су-57 у Росії згадали чотири роки тому, коли у США з конвеєра зійшли півтисячі вже навіть не F-22, а F-35. Розрадити російську публіку, спантеличену співвідношенням 500 американських F-35 до 13-ти російських Су-57, доручили такому собі експерту Литовкіну.

На сторінках пропагандистської «Звезды», він пояснював, що «Су-57 здатний вирішувати завдання, недоступні іншим винищувачам, але великих замовлень на нього очікувати не варто, тому, що таких літаків багато не потрібно. Він настільки унікальний, що є штучним виробом».

Як вказував ще у 2020-му український військовий аналітик Олександр Коваленко, «доводи російського псевдоексперта не дружать зі здоровим глуздом. Бо параметри Су-57, оголошені унікальними, НАСПРАВДІ такими не є.

З того часу пройшло чотири роки. І російські «стелси» все ще масово не злітають – тепер вже через західні санкції. 

9 жовтня видання The Telegraph, констатувало, що виробництво Су-57 взагалі опинилося під загрозою». Ба більше, за цей час російські ВПС вже втратили два стелси: один випробувальний і один серійний – обидва через аварії. А внаслідок удару українського БПЛА по Ахтубинському льотно-випробувальному центру в червні на землі було знищено ще щонайменше один Су-57.

Вперше у війні проти України, як розповідав Defense Express, росіяни використали Су-57 у квітні 2022 року для ударів по Кіровоградській області та припортовій інфраструктурі Одещини. Звісно, без заходу в повітряний простір України.

Через 14 років після свого першого польоту, на озброєнні РФ перебуває трохи більше 30-ти Су-57, третина з яких – випробувальні моделі, на яких відсутня частина відповідної електроніки. Ось так за допомогою цілеспрямованих санкцій союзники України загальмували модернізацію російських ВПС. Сірий імпорт вимагає часу, зусиль і грошей, що також уповільнює темпи виробництва нових Су-57.

А в цей час, до речі, США вже визначають параметри нового стелс-винищувача Air Dominance, який має замінити 180 літаків F-22. І зважаючи на все, він може піднятися в повітря ще до того, як росіяни отримають останній 76-й (за держзамовленням) Су-57.

Податкова «радість» Мінфіну РФ обернеться репараціями

У Росії люблять побазікати про «крадіжку російських активів на Заході», нагадати про «замороженні близько $300 млрд в Європі» і навіть натякнути, що вони у майбутньому мають стати «предметом переговорів щодо врегулювання конфлікту в Україні».

Тим часом сама Росія відкрито вихваляється масштабами свого мародерства на ТОТ України – і це НАСПРАВДІ вже реальні крадіжки, а не ті, які вигадує кремлівська пропаганда. Так, на додачу до звичайного мародерства у вигляді «націоналізації» підприємств та їхньої перереєстрації, триває перманентне обкрадання – у вигляді податків.

«Майже за дев’ять місяців цього року бюджети Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей отримали 118 млрд рублів податкових надходжень. Це на 22% більше, ніж було зібрано за весь 2023 рік», – пише російське видання РБК з посиланням на дані Єдиного порталу бюджетної системи РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як РФ хоче «підняти виробництво електроніки» на Донбасі

За підсумками третього кварталу план надходження податкових і неподаткових доходів у цих регіонах перевиконано, заявили у Мінфіні РФ. «Найгірша ситуація в Херсонській області. Там дотаційний рівень вище 80%. У  всіх інших це вже 60-65%. І тепер три з чотирьох «нових територій» мають рівень дотаційності менший, ніж Чечня та Інгушетія, у яких він 83-85%», – радіють у Москві.

Зрозуміло, що ці «радісні звістки» неодмінно будуть враховані при визначенні обсягів репарацій, які РФ у тому чи іншому вигляді виплачуватиме Україні.

Що не так із херсонським «гітлерюгендом»

У Telegram поширилася новина про створення у Херсоні освітнього центру, де старшокласники та студенти проходитимуть ідеологічну підготовку та військовий вишкіл. Z-блогери вже порівняли нову структуру з «гітлерюгендом у нацистській Німеччині».

Західні санкції надовго приземлили російський «стелс»: дайджест пропаганди за 9 жовтня 2024 - Фото 2

Порівняння українських військово-патріотичних таборів із гітлерюгендом відбувається у російських ЗМІ постійно. Наприклад, ще 2015 року «Комсомольская правда» опублікувала статтю під назвою «Бойовики «Азова» відкрили під Києвом нацистський дитячий табір», а 2017 року телеканал МО РФ «Звезда» назвав аналогічний проєкт у Донецькій області «табором юних націоналістів».

НАСПРАВДІ, повідомлення про те, що в Херсоні планують відкрити якийсь «табір» не підтверджуються жодними достовірними джерелами. Цю інформацію без посилання на джерело вперше розмістив анонімний автор на порталі, що працює в самопроголошеній «ДНР». Жоден зі згаданих у матеріалі представників «Нацкорпусу», який нібито куруватиме проєкт, не заявляв про плани заснувати подібний центр.

Та й зрештою, хіба можливо відкривати будь-які табори у Херсоні, який регулярно потерпає від російських обстрілів і де переважна кількість дітей навчаються онлайн? Але логіка – рідкий гість на шпальтах пропагандистських видань.

Що ж до «гітлерюгенду», то давно відомо, як саме російський фашизм хоче виховувати українських дітей. Тому згадані вище фейки є черговою спробою віддзеркалення власних російських практик, які, на жаль, впроваджуються й на окупованих українських територіях. Прикладів чимало: промивання мізків дітям в Скадовську брехнею про «любов до Росії», перетворення шкіл на казарми тощо.І звісно ж, під виглядом «відпочинку у дитячих таборах» відбувається депортація українських дітей до РФ. І це вже стало предметом розгляду в МКС і приводом для міжнародного ордера на арешт російського недофюрера.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader