Зіткнення у Південнокитайському морі: Філіппіни закликають АСЕАН об’єднатися для протидії Китаю
Зіткнення у Південнокитайському морі: Філіппіни закликають АСЕАН об’єднатися для протидії Китаю

Зіткнення у Південнокитайському морі: Філіппіни закликають АСЕАН об’єднатися для протидії Китаю

Президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший закликав лідерів Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) об’єднатися для реагування на агресивну поведінку Китаю.

Як передає Укрінформ, про це він сказав на саміті АСЕАН у столиці Лаосу В’єнтьяні, повідомляє NHK.

«Ми закликаємо всі країни-члени АСЕАН не закривати очі на агресивні, примусові та незаконні дії зовнішньої сили проти держави-члена АСЕАН», - сказав Маркос, не називаючи Китай, чия агресивна поведінка провокує напруженість у регіоні.

Філіппінський лідер додав, що мовчання стосовно явних порушень Китаєм міжнародних правил поведінки в морі применшує роль і значення АСЕАН як впливової регіональної організації.

«Ми не повинні ігнорувати дії тих, хто прагне розділити нас і використовувати АСЕАН у своїх цілях», - підкреслив Маркос.

Частина з 10-ти країн-членів АСЕАН, які мають міцні економічні зв’язки з Китаєм, виступають проти згадки проблеми Південнокитайського моря в підсумкових документах саміту, щоб не викликати гніву Китаю.

На четвер у В’єнтьяні запланована зустріч лідерів АСЕАН із прем’єр-міністром Китаю Лі Цяном у рамках спільного механізму їх співпраці.

В останні кілька місяців у спірних районах Південнокитайського моря поблизу мілин Скарборо та Сабіна в архіпелазі Спратлі, що контролюється Філіппінами й на який претендує Китай, між кораблями й літаками двох країн сталося кілька небезпечних зіткнень, внаслідок яких філіппінські судна зазнали пошкоджень, а кілька осіб із їх екіпажів травмувалися.

Після таких інцидентів кожна сторона традиційно звинувачує іншу в порушенні свого суверенітету і вторгненні у свої територіальні води.

При цьому Маніла апелює до чинних міжнародних конвенцій, згідно з якими Філіппіни мають суверенітет над прилеглими морськими водами в межах двохсот миль своєї виключної морської зони, натомість Пекін посилається на історичні записи і карти часів давніх китайських імперій, де ці морські райони, що лежать за понад 1200 км від території КНР, вказані володіннями імператорів Китаю.

До складу АСЕАН входять Бруней, Індонезія, Малайзія, Філіппіни, В’єтнам, Сінгапур, Таїланд, Лаос, Камбоджа і М’янма. Перші п’ять країн мають територіальні суперечки з Китаєм, через що їх судна у спірних районах Південнокитайського моря піддаються утискам з боку берегової охорони КНР.

Як повідомляв Укрінформ, Філіппінське бюро рибальства 8 жовтня заявило, що два його судна, які доставляли провізію рибалкам на спірній мілині Скарборо в Південнокитайському морі, зазнали нападу із застосуванням водометів з боку кораблів берегової охорони Китаю.

Теги по теме
Китай
Источник материала
loader
loader